Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poľsko a SR sa dohodli na spolupráci pri ochrane vzdušného priestoru

Bojové lietadlo typu F-16. Foto: TASR AP

Podľa poľského ministerstva obrany sa dohoda okrem sektora obrany týka aj vojenskej spolupráce v oblasti letectva ako súčasti výcviku a cvičení a plnenia úloh vyplývajúcich z členstva v NATO.

Varšava 9. júla (TASR) - Minister obrany SR Jaroslav Naď pokračuje vo štvrtok v návšteve Poľska, počas ktorej v stredu so svojím rezortným partnerom Mariuszom Blaszczakom podpísali bilaterálnu dohodu o spolupráci pri ochrane vzdušného priestoru. Informovala o tom vo štvrtok televízia TVN24.pl.

Minister Naď na sociálnej sieti Facebook napísal, že "Poľsko už dlhšie prevádzkuje stíhačky F16" a skúsenosti z ich "zavádzania do výzbroje budú pre Slovensko tiež prínosom".

Podľa poľského ministerstva obrany sa dohoda okrem sektora obrany týka aj vojenskej spolupráce v oblasti letectva ako súčasti výcviku a cvičení a plnenia úloh vyplývajúcich z členstva v NATO.

Minister Blaszczak na tlačovej konferencii po stretnutí so svojím slovenským kolegom uviedol, že spoločný obranný systém zaručuje bezpečnosť Poľska a Slovenska, ale aj celého východného boku NATO.

"Naše úsilie je koordinované," zdôraznil Blaszczak. Ako príklad spolupráce obaja ministri uviedli Kontrarozviedne centrum výnimočnosti NATO (NATO CI COE) so sídlom v Krakove, ktoré založili spoločne obe krajiny za spoluúčasti niekoľkých ďalších členov NATO či spoluprácu špeciálnych či leteckých síl oboch krajín.

Blaszczak podľa TVN24.pl zdôraznil, že "Poľsko a Slovensko nie sú iba susedmi, ale sú spolu aj vo Vyšehradskej štvorke, NATO a EÚ". "Sú to veľmi silné a priateľské putá, našou úlohou - ako ministrov obrany - je posilniť tieto vzťahy. Spoločne sme silnejší, spolu sme bezpečnejší," povedal šéf poľského ministerstva národnej obrany.

Minister Naď poznamenal, že počas svojho predsedníctva vo V4 sa "Poľsko môže spoľahnúť na podporu Slovenska". Dodal, že svojho rezortného kolegu pozval na návštevu SR.

Šéf slovenského rezortu obrany sa v Poľsku stretol aj s tamojším ministrom zahraničných vecí Jacekom Czaputowiczom a predsedom parlamentného Výboru pre národnú obranu Michalom Jachom, uvádza sa na stránke Ministerstva obrany SR.

"Euro-atlantické smerovanie oboch krajín, ako aj regionálna blízkosť a spoločné vízie v rámci V4 nás predurčujú ešte k užšej a efektívnejšej spolupráci," povedal Naď počas stretnutia so šéfom poľského rezortu diplomacie.

Návšteva slovenského ministra v Poľsku potrvá do piatka.