Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Poľským Tatrám sa pre vojnu na Ukrajine vyhýbajú zahraniční turisti

Na snímke z 15. januára 2022 vpravo Gerlachovský štít, vľavo Končistá vo Vysokých Tatrách od obce Šuňava, okres Poprad. Foto: TASR – Milan Kapusta

Miestni hotelieri informovali, že k obrovskému poklesu rezervácií dochádza aj zo strany maďarských či slovenských dovolenkárov.

Varšava 29. marca (TASR) - Zahraniční turisti pre vojnu na Ukrajine takmer úplne prestali chodiť na dovolenky do poľských Tatier. Tlačovej agentúre PAP to v utorok povedal predstaviteľ poľskej tatranskej hospodárskej komory Karol Wagner.

"Vojna na Ukrajine mala určite vplyv na prijímanie rozhodnutí súvisiacich s dovolenkou," povedal.

V tejto súvislosti upozornil na pokles počtu rezervácií v jarnom období vrátane veľkonočných sviatkov a tiež predĺženého prvomájového víkendu. "Rozdiel však - v porovnaní s minulým rokom - nie je v počte rezervácií letných dovoleniek," dodal.

Wagner tento jav vysvetlil domácim turizmom a skutočnosťou, že samotných Poliakov vojna od plánovania letnej dovolenky na horách neodradila. V niektorých horských zariadeniach je podľa neho na leto, a to obzvlášť na august, zarezervovaných až 80 percent z ubytovacej kapacity.

Podľa Wagnera sa však celkom vytratili rezervácie ubytovania v poľských Tatrách od zahraničných turistov. Tam teraz rozhodne neprídu jednak Ukrajinci, ktorí si predtým takúto dovolenku plánovali, ale ani ruskí dovolenkári, priblížil ďalej Wagner.
Na archívnej snímke z 12. augusta 2021 turisti nad Nižným Wahlenbergovým plesom. Štrbské Pleso.
Foto: TASR - Milan Kapusta

Miestni hotelieri informovali, že k obrovskému poklesu rezervácií dochádza aj zo strany maďarských či slovenských dovolenkárov.

Rezervácie zároveň vôbec neevidujú od turistov z arabských krajín, ktorí boli v rokoch 2018 a 2019 ich početnou klientelou, pričom si vyberali drahšie hotely a využívali aj rôzne nadštandardné služby. Prakticky žiadne rezervácie ubytovania neprišli ani od dovolenkárov z USA či Kanady, a len zopár ich evidujú od turistov z Nemecka, povedal ďalej Wagner.

Dodal však, že okrem ruskej invázie na Ukrajine je dôvodom poklesu počtu dovolenkárov v poľských Tatrách aj inflácia.