Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Pomoc utečencom poskytuje aj prevádzkovateľ horských stredísk

Na snímke utečenci z Ukrajiny pred železničnou stanicou 4. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Mimoriadne dôležité je podľa prevádzkovateľa to, že celý proces príchodu utečencov je administratívne zjednodušený. Bez problémov tak môžu využívať nielen poskytnutú pomoc, ale zároveň sa začleniť.

Poprad 4. marca (TASR) - Program pomoci pre vojnových utečencov z Ukrajiny spustil aj najväčší prevádzkovateľ horských stredísk na Slovensku. Okrem ubytovania či starostlivosti o deti im ponúkne aj možnosť zamestnať sa. Hovorca Tatry Mountain Resorts (TMR) Marián Galajda uviedol, že v jednotlivých krajinách, v ktorých pôsobia, bude mať pomoc rôzne formy.

Už v prvých dňoch vojenského konfliktu spoločnosť vytvorila podmienky, aby za súčasnými zamestnancami z Ukrajiny, ktorí o to mali záujem, mohli pricestovať ich rodiny. Poskytla im bezpečné zázemie v podobe ubytovania a nevyhnutnej pomoci.

„V Českej republike sme v golfovom rezorte Kaskáda dali utečencom z Ukrajiny k dispozícii 20 izieb na dva mesiace v hoteli. Na Slovensku v spolupráci s Občianskym združením (OZ) Tatry máme radi organizujeme komplexnú pomoc pre ďalšie desiatky utečencov z Ukrajiny. Poskytneme im jedno celé ubytovacie zariadenie, v prípade záujmu im vieme ponúknuť aj prácu,“ doplnil predseda predstavenstva TMR Igor Rattaj.

Predsedníčka spomínaného OZ Diana Migaľová dodala, že cieľom je komplexná pomoc a nielen strecha nad hlavou. "To znamená, postarať sa nielen o dospelých, ale aj o deti a pomôcť rodinám so starostlivosťou o ne. Prichádzajú v extrémne náročnej situácii a my urobíme všetko preto, aby to pod Tatrami zvládli čo najlepšie,“ objasnila.

Mimoriadne dôležité je podľa prevádzkovateľa to, že celý proces príchodu utečencov je administratívne zjednodušený. Bez problémov tak môžu využívať nielen poskytnutú pomoc, ale zároveň sa začleniť a fungovať na Slovensku potrebnú dobu bez ďalších komplikácií. "Ďalšiu formu podpory predstavuje pomoc organizovaná v poľskom stredisku Szczyrk Mountain Resort, ktoré sa okrem poskytnutia ubytovania pre rodiny zamestnancov rozhodlo venovať výťažok z predaja skipasov na večerné lyžovanie na vybrané termíny do zbierky na pomoc utečencom," uzatvára Galajda.