Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poplatky za uloženie stavebného odpadu na skládku sa zvýšia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Zvýšenie z 25 na 30 eur za tonu v roku 2023 a 35 eur za tonu v roku 2024 sa má týkať uloženia stavebného odpadu na skládku.

Bratislava 7. júna (TASR) - Poplatky za uloženie stavebných a demolačných odpadov na skládky sa zvýšia. Návrh zmeny príslušného nariadenia vlády z dielne Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR v stredu schválila vláda.

Poplatky za uloženie výkopovej zeminy a kameniva na skládku sa v budúcom roku majú zvýšiť z ôsmich na desať eur za tonu, v roku 2024 na 15 eur za tonu. Zvýšenie z 25 na 30 eur za tonu v roku 2023 a 35 eur za tonu v roku 2024 sa má týkať uloženia stavebného odpadu na skládku.

"Cieľom návrhu nariadenia vlády je upraviť poplatky za uloženie stavebných a demolačných odpadov na skládky odpadov tak, aby úprava poplatkov znevýhodňovala uloženie odpadov na skládky pred ich recykláciou," ozrejmil envirorezort.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) podotkol, že poplatky sú nastavené motivačne s cieľom chrániť prírodu a životné prostredie a súčasne poskytujú stavebníkom čas. "V 21. storočí, v čase klimatickej krízy a nadmerného využívania prírodných zdrojov, je nevyhnutné zastaviť skládkovanie stavebných odpadov, ktoré sú vlastne druhotnými surovinami, a podporiť ich opätovné využitie v obehovom hospodárstve," dodal.

Envirorezort doplnil, že bežné rekonštrukčné práce v domácnostiach reforma neovplyvní, keďže pri takejto rekonštrukcii ide o drobný stavebný odpad. "Pri drobnom stavebnom odpade občan buď zaplatí za konkrétne množstvo vyprodukovaného drobného stavebného odpadu, alebo tento poplatok je súčasťou miestneho poplatku za komunálny odpad. Každá samospráva si podrobnosti upravuje vo vlastnom všeobecne záväznom nariadení," priblížili z ministerstva.

Úprava poplatkov súvisí s hlavným cieľom reformy nakladania so stavebným odpadom a odpadom z demolácií, ktorou sa má zvýšiť potenciál obehového hospodárstva v oblasti stavebného odpadu a sektora stavebníctva, čo má viesť k vyššej miere recyklácie a predchádzaniu vzniku stavebného odpadu.

Nariadenie má nadobudnúť účinnosť 1. júla tohto roka.