Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Popradský primátor Danko ponúkol bezdomovcom kapustnicu

Na snímke primátor Popradu Anton Danko (vpravo) spolu s manželkou Jaroslavou Dankovou naberá kapustnicu v sociálnom zariadení pre bezdomovcov na Levočskej ulici v Poprade v pondelok 24. decembra 2012. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zariadenie sociálnych služieb pre ľudí bez prístrešku poskytuje svoje služby občanom v núdzi už desať rokov.

Poprad 24. decembra (TASR) – Popradský primátor Anton Danko s manželkou dnes napoludnie zavítal do Zariadenia sociálnych služieb pre ľudí bez prístrešku na Levočskej ulici v Poprade, aby tu ľuďom, ktorí žijú na ulici ponúkol tradičné vianočné menu.

„Na štedrovečernú kapustnicu a rybie filé so šalátom prišlo 45 ľudí. Tridsiati z nich sú ubytovaní v tomto zariadení a ďalší desiati v nízkoprahovom bývaní vo vojenskom stane,“ povedal pre TASR hovorca mesta Marián Galajda. Všetci dostali aj vianočný darček, ktorý prostredníctvom sponzorov zabezpečil sociálny odbor Mestského úradu. „Bolo to najmä teplé oblečenie, či konzervy, alebo aj iné veci, ktoré títo ľudia potrebujú,“ doplnil Galajda.

Zariadenie sociálnych služieb pre ľudí bez prístrešku poskytuje svoje služby občanom v núdzi už desať rokov. Podľa Galajdu sa dvere nocľahárne s po prvýkrát otvorili 23. decembra 2002. „Pôvodný objekt vo vlastníctve mesta, ktorý bol určený pre sociálne ubytovanie, prestavala radnica na nocľaháreň za pol milióna vtedajších korún. V začiatkoch mala nocľaháreň kapacitu deväť postelí a počas Vianoc 2002 ju využili prví štyria klienti," pripomenul hovorca históriu. Dodal, že v čase otvorenia nocľahárne sa v Poprade nachádzalo asi 50 ľudí bez strechy nad hlavou, z ktorých 30 malo trvalý pobyt v meste.

„Postupom času sa kapacita rozrástla a dnes má kapacitu nocľaháreň 35 postelí a je naplno využitá. Možno aj preto, že počet bezdomovcov na území mesta stúpol na 120, pričom až 45 z nich nemá trvalý pobyt na území mesta“, doplnil.

Galajda ďalej pripomenul, že v meste je stále veľa bezdomovcov, ktorí odmietajú služby sociálnych zariadení, v ktorých by museli dodržiavať isté pravidlá. Títo ľudia majú problém s alkoholom, nemajú dostatok prostriedkov na zaplatenie ubytovania, alebo z akéhokoľvek iného dôvodu odmietajú služby v zariadení. „Napriek tomu dnes pracovníci sociálneho odboru od rána navštívili miesta, kde sa bezdomovci zvyčajne zdržiavajú a pozývali ich štedrovečernému stolu. Zatiaľ prijali pozvanie len dvaja, ale aj ďalší majú možnosť navštíviť útulok až do večera,“ poznamenal Galajda.