Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Populácia žien na Slovensku má prevahu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ubúda žien v predproduktívnom veku a produktívnom veku a pribúda senioriek, žien v poproduktívnom veku starších ako 65 rokov.

Bratislava 8. marca (TASR) - Pondelkový Medzinárodný deň žien (MDŽ) sa na Slovensku týka takmer 2 790 000 žien a dievčat. Ženy tvoria 51,2 percenta z populácie obyvateľov krajiny. Uviedol to Štatistický úrad SR.

Ženy majú v obyvateľstve miernu prevahu. Najvýraznejšie sa to prejavuje v Bratislavskom kraji, kde ženy tvoria 52,3 percenta obyvateľov. Naopak, najmenšia prevaha v početnosti žien nad populáciou mužov je v Prešovskom kraji, tvoria 50,5 percentný podiel obyvateľstva. Nadpolovičná väčšina žien (54,1 percenta) žije v mestách.

Dve najsilnejšie skupiny tvoria vydaté ženy a dievčatá, ide o 40,1 percenta zo všetkých žien, a slobodné ženy a dievčatá, čo tvorí podiel 39,2 percenta žien. Nasledujú vdovy s 10,9 percentným podielom a len o niečo menej je rozvedených žien, podiel 9,8 percenta. "So zmenami života v spoločnosti sa podiely podľa rodinného stavu menia, pred približne dvadsiatimi rokmi (v roku 2000) tvoril podiel rozvedených na ženskej populácii, len päť percent," spresnil Štatistický úrad SR.

Najvyšší podiel rozvedených žien z ich celkového počtu je v Banskobystrickom kraji, kde tvoria 12,1 percenta, na opačnej strane rebríčka je Prešovský kraj, rozvedené predstavujú len 6,9 percenta z populácie žien. Najviac vdov v ženskej populácii má Nitriansky kraj, 12,6 percenta z obyvateliek kraja, najmenej Bratislavský kraj, a to 9 percent.

Takmer dve tretiny (65,4 percenta) príslušníčok nežného pohlavia na Slovenku predstavujú ženy v produktívnom veku od 15 do 64 rokov. Najväčšiu skupinou z nich tvorili štyridsiatničky. Výraznejší rozdiel je však medzi seniormi, obyvateľmi vo veku 65 a viac rokov. Seniorky tvoria skoro pätinu ženskej populácie (19,5 percenta), je ich viac ako pol milióna, čo je o 200-tisíc viac ako seniorov - mužov.

"Takýto rozdiel spôsobuje najmä výrazne vyšší vek dožitia žien, ktorých stredná dĺžka života dosahuje 80,8 roka (dáta z roku 2019), pričom muži sa v priemere dožívali o takmer sedem rokov menej (74,3 roka). Za posledné dve dekády sa tento ukazovateľ v ženskej populácii na Slovensku zvýšil zhruba o tri a pol roka," skonštatoval Štatistický úrad SR.

Za ostatných dvadsať rokov sa výraznejšie zmenila štruktúra žien podľa vekových skupín, podobne ako celého obyvateľstva, pretože obyvateľstvo Slovenska starne. Ubúda žien v predproduktívnom veku (do 14 rokov) a produktívnom veku (15 - 64 rokov) a pribúda senioriek, žien v poproduktívnom veku starších ako 65 rokov. "Ešte v roku 2000 bol podiel senioriek na ženskej populácii len 13,8 percenta a v súčasnosti sa približujú podielu 20 percent," dodal na záver Štatistický úrad SR.