Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Novým poradcom ukrajinského prezidenta Porošenka sa stal M. Dzurinda

Mikuláš Dzurinda na archívnej snímke Foto: TASR/Michal Svítok

Včera som tú ponuku dostal a po krátkom zvažovaní som sa rozhodol ju prijať, uviedol dnes expremiér Mikuláš Dzurinda EXKLUZÍVNE pre Teraz.sk.

Bratislava 1. apríla (Teraz.sk) – Dvojnásobný slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda sa stane jedným zo zahraničných poradcov ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. „Včera som tú ponuku dostal a po krátkom zvažovaní som sa rozhodol ju prijať,“ povedal dnes Mikuláš Dzurinda pre Teraz.sk.

Ťažiskom jeho úlohy ako prezidentovho poradcu bude pomáhať Ukrajine realizovať kľúčové politické a ekonomické reformy. „Ukrajina chce patriť na západ a potrebuje veľkú modernizáciu,“ vysvetlil. Príbeh Slovenska je z toho hľadiska inšpiratívny, keďže prekonalo neľahké obdobie ekonomickej transformácie. „Ukrajina potrebuje vyvážať, nie iba dovážať, a teda zvýšiť svoju konkurencieschopnosť,“ objasnil expremiér.



Na otázku, či nepovažuje úlohu, ktorá stojí pred Ukrajinou za takmer neriešiteľnú, odpovedal negatívne. „Otázka stojí tak, buď sa postavíte, alebo podľahnete. Je výsostným záujmom mojej vlasti, aby malo v Ukrajine stabilného, pokojného a predvídateľného suseda,“ dodal Dzurinda.

Mikuláš Dzurinda nebude prvým Slovákom, ktorý radí čelným ukrajinským predstaviteľom. Jeho dlhoročný blízky spolupracovník Ivan Mikloš už dnes radí ukrajinskej ministerke financií Natalii Jareskovej a ukrajinskému ministrovi hospodárstva Aivarasovi Abromavičiusovi.