Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Poradňa Alexis pomáha neplánovane tehotným a ženám po potrate 11 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V poradni sa venujú každému, kto sa im ozve.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Neplánovane tehotné ženy či ženy alebo páry, ktoré sa trápia po spontánnom či umelom potrate, môžu už 11 rokov nájsť bezplatnú pomoc v neziskovej organizácii Poradňa Alexis. Jej pracoviská fungujú v Bratislave a Banskej Bystrici. TASR za poradňu informovala jej riaditeľka Zuzana Stohlová Kiňová.

Priblížila, že len počas tohto roka riešili už 268 nových prípadov, z toho išlo o 26 mužov. Za celé fungovanie riešili poradkyne vyše 1930 prípadov. Zároveň sa zvýšil aj počet žien po potrate, ktoré tu hľadajú pomoc. Stohlová Kiňová priblížila, že kým vlani riešili 20 percent prípadov, ktoré sa týkajú vyrovnávania sa s umelým či spontánnym potratom, tento rok ich už bolo 27 percent.

V poradni sa venujú každému, kto sa im ozve. Služby sú podľa šéfky poradne dostupné pre každého bez ohľadu na finančnú a sociálnu situáciu. "Je všeobecne známe, že počet potratov na Slovensku klesá, i keď čísla sú skreslené. U nás počet prípadov narastá. Dovolím si preto tvrdiť, že ženy začínajú viac hľadať iné riešenia neplánovaného tehotenstva, než je interrupcia, a pristupujú tak ku krízovej situácii v ich živote zodpovednejšie," tvrdí.

Doplnila, že tehotné ženy zažijú často úľavu, keď zistia, že interrupcia nie je jediná možnosť riešenia neželaného tehotenstva, ale existujú aj iné možnosti, ako je adopcia, utajený pôrod či napríklad pestúnska starostlivosť. Dostanú aj informácie o peňažných dávkach, na ktoré majú nárok a inokedy len hľadajú možnosť vypočutia a podpory vo svojej situácii.

S poradkyňami je možné kontaktovať sa nielen osobne, ale napríklad aj e-mailom alebo telefonicky. Vzhľadom na situáciu súvisiacu s ochorením COVID-19 majú ženy možnosť poradenstva aj cez sociálnu sieť. Obrátiť sa na ne môžu aj partneri žien, rodinní príslušníci či priatelia, ktorí chcú pomôcť.