Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Odborník na etiketu chváli portrét Andreja Kisku pre jeho autenticitu

Na snímke oficiálny portrét prezidenta SR Andreja Kisku. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dlhoročný hovorca českého prezidenta Václava Havla na portréte oceňuje najmä jeho prirodzený výraz.

Bratislava 2. júla (TASR) – Portrét slovenskej hlavy štátu je bezchybný. Takto zhodnotil oficiálnu fotografiu prezidenta SR Andreja Kisku z dielne TASR český odborník na etiketu a protokol Ladislav Špaček. Dlhoročný hovorca českého prezidenta Václava Havla na portréte oceňuje najmä jeho prirodzený výraz.

"Pán Kiska na ňom pôsobí veľmi autenticky, bez viditeľných úprav, je seriózny a dôstojný, má dobrý výraz, príjemný, no zároveň vážny pohľad," uviedol Špaček. V prípade oficiálneho portrétu, ktorého autorom je fotograf TASR Pavel Neubauer, český odborník taktiež vyzdvihol oblečenie. "Takisto bez chyby, dobrá kravata i golier košele," povedal. Všimol si aj to, že Kiska sa nepozerá priamo do objektívu. "Pri takýchto portrétoch to nie je obvyklé, zrejme ale mal fotograf dôvod zvoliť tento variant," konštatoval mediálne známy odborník na etiketu.

Ako oficiálnu fotku portrét pochválil aj prestížny americký fotograf slovenského pôvodu Paul Martinka. "Jediné, čo mi tam možno trochu chýba, je vlajka SR v pozadí," uviedol fotoreportér The New York Post.

Slovenská odborníčka na protokol Deana Lutherová si osobitne všimla výraz tváre nového prezidenta. Ten mohol byť podľa nej neutrálnejší. "Okrem toho úsmev nekorešponduje s očami, tie sú bez úsmevu," všimla si. Zdôraznila ale, že ide o čisto osobný pohľad. "Protokol neurčuje, ako má oficiálny portrét vyzerať," dodala Lutherová.

Kiska absolvoval fotografovanie na oficiálny portrét 25. júna v priestoroch TASR, kde vznikli aj oficiálne fotografie jeho predchodcov. Dlhoročný fotograf TASR Pavel Neubauer, ktorý fotografoval všetkých slovenských prezidentov, prirovnal Kisku k Rudolfovi Schusterovi. "Obaja boli komunikatívni. Hneď, ako prišli, som cítil, že nebude žiaden problém komunikovať. Obaja mi vyšli absolútne v ústrety," povedal. Najhoršie na takomto oficiálnom fotografovaní je podľa jeho slov samotná príprava. "Nastavenie svetiel zaberá najviac času. Samotné fotenie už nie je na čas také náročné," dodal Neubauer.