Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Posilou PS pre oblasť pôrodníctva sa stal gynekológ J. Záhumenský

Na archívnej snímke Jozef Záhumenský. Foto: TASR - Martin Baumann

Svojím vstupom do politiky chce Záhumenský priniesť do legislatívy pohľad založený na vedeckých faktoch a odbornej praxi, ktorý podľa jeho slov pri tvorbe zákonov neraz chýba.

Bratislava 19. júna (TASR) - Novou posilou mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) pre oblasť pôrodníctva sa pred septembrovými parlamentnými voľbami stal pôrodník a gynekológ Jozef Záhumenský. Počas pondelkovej tlačovej konferencie to uviedla podpredsedníčka PS Lucia Plaváková.

"Dlhoročnou snahou Záhumenského je priblíženie slovenského pôrodníctva čo najviac k západným štandardom a zvýšenie kvality poskytovaných pôrodníckych služieb u nás," uviedla Plaváková. Svojím vstupom do politiky chce Záhumenský priniesť do legislatívy pohľad založený na vedeckých faktoch a odbornej praxi, ktorý podľa jeho slov pri tvorbe zákonov neraz chýba.

"PS som si vybral, lebo je stranou odborníkov, ktorých podporujú predovšetkým mladí ľudia, ktorých sa práve témy reprodukčného zdravia a pôrodníctva priamo týkajú. Vedia pri presadzovaní riešení naplno využiť moderné informačné technológie a jednou z ich priorít je aj zdravé životné prostredie, ktoré ovplyvňuje aj zdravie tehotných žien či novorodencov," uviedol gynekológ a pôrodník. Spoločne s členkou predsedníctva PS Simonou Petrík sa podieľal na príprave programu hnutia pre oblasť pôrodníctva.

Jednou z ambícií PS je vybudovanie Národného ústavu starostlivosti o matku a dieťa ako najvyššieho univerzitného pracoviska napojeného na Univerzitnú nemocnicu Bratislava a Lekársku fakultu Univerzity Komenského. "Finančné vstupy od poisťovní naviažeme na kvalitu práce pôrodníc na základe kvalitatívnych ukazovateľov, urobíme dostupnejšie tiež umelé oplodnenie pre všetky ženy a podporíme perinatálny program a centrá, ktorých práca spočíva v syntéze špičkovej pôrodníckej a novorodeneckej starostlivosti," uzavrel Záhumenský.