Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Poskytovanie dočasného útočiska sa predĺži do marca 2024

Veľkokapacitné centrum pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny na Akademickej ulici v Nitre Foto: TASR - Henrich Mišovič

Osoby s dokladom, na ktorom je doterajší dátum platnosti, nemusia robiť žiadne administratívne kroky.

Bratislava 20. januára (TASR) - Poskytovanie dočasného útočiska sa predĺži do 4. marca 2024. Doklady o tolerovanom pobyte s označením "dočasné útočisko" s doterajším dátumom platnosti do 4. marca 2023 budú platiť aj naďalej. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

"Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johansson už v októbri 2022 oznámila, že smernica o dočasnej ochrane bude aktivovaná minimálne do marca 2024, Slovensko tak nebude výnimkou," uviedol dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Osoby s dokladom, na ktorom je doterajší dátum platnosti, nemusia robiť žiadne administratívne kroky. V prípade záujmu si však môžu doklad aktualizovať prostredníctvom elektronických služieb MV SR.

"Status dočasného útočiska odídencom umožňuje pracovať na území Slovenska, študovať na strednej a vysokej škole, pre deti aj zapojenie sa do povinnej školskej dochádzky, prístup k zdravotnej starostlivosti, prístup k ubytovaniu, nárok na dávku v hmotnej núdzi a súvisiace finančné benefity," pripomenul riaditeľ Migračného úradu MV SR Ján Orlovský.

Slovenská republika začala s poskytovaním dočasného útočiska po vypuknutí vojny na Ukrajine a s tým súvisiacim prílevom veľkého množstva osôb utekajúcich pred vojnovým konfliktom do krajín Európskej únie ako jeden z prvých európskych štátov. Neskôr sa uznesením vlády zjednotilo poskytovanie dočasného útočiska, vrátane jeho časového rámca s poskytovaním dočasnej ochrany podľa vykonávacieho rozhodnutia Rady Európskej únie.