Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencov predĺžili do konca roka

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Príspevok predstavuje desať eur za jednu noc ubytovania odídenca, respektíve päť eur pri ubytovaní osoby mladšej ako 15 rokov.

Bratislava 24. mája (TASR) - Vláda v stredu predĺžila poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencov do konca roka. Výška príspevku za poskytnuté ubytovanie sa nemení.

"Mnohí ubytovatelia si vytvorili s osobami z Ukrajiny naozaj priateľské vzťahy, ktoré pomáhajú vytvoriť prostredie vhodné na začlenenie sa do bežného života. Integrácia do spoločnosti a pokračovanie v bežnom spôsobe života sú veľmi dôležité a som preto rád, že na Slovensku vieme susedom z vojnou skúšanej Ukrajiny pomôcť s vytvorením druhého domova," povedal minister vnútra Ivan Šimko.

Predĺžením termínu vláda reagovala na predĺženie poskytovania dočasného útočiska v súvislosti s pretrvávajúcim vojnovým konfliktom na Ukrajine.

Riaditeľ migračného úradu Ján Orlovský priblížil, že príspevky sú financované z prostriedkov Európskej únie. Naznačil možné úpravy v poskytovaní príspevku v budúcnosti. "Aj z hľadiska samospráv, aj zo strany neziskových organizácií zaznieva požiadavka na to, aby boli príspevky motivačné pre ľudí, aby si hľadali intenzívnejšie prácu. Tam budeme potrebovať väčšiu spoluprácu s ministerstvom práce," uviedol.

Premiér Ľudovít Ódor rovnako avizuje debatu o systémových opatreniach. "Podporné opatrenia môžu byť nemotivačné pre mnohých ľudí, ktorí sem prišli," zdôvodnil. Naďalej chce pomáhať najslabším, ktorí z objektívnych dôvodov pracovať nemôžu. Hovorí o zrovnoprávnení odídencov s občanmi SR a "vycúvaní zo schém".

Príspevok predstavuje desať eur za jednu noc ubytovania odídenca, respektíve päť eur pri ubytovaní osoby mladšej ako 15 rokov. Podmienkou je uzavretie zmluvy o poskytnutí ubytovania medzi majiteľom nehnuteľnosti a odídencom, ktorú treba predložiť obci.

Po skončení každého kalendárneho mesiaca sa obci predkladá výkaz o počte nocí, v ktorých prenajímateľ skutočne poskytoval odídencovi ubytovanie. Povinnosťou odídenca je osobne oznámiť obci, že mu oprávnená osoba poskytuje ubytovanie.