Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Poslanca J. Heráka vyzýva vzdať sa mandátu aj strana Za ľudí

Na archívnej snímke poslanec parlamentu SR Ján Herák. Foto: TASR - Martin Baumann

Odvoláva sa na medializované informácie, že polícia prešetruje ďalší prípad podozrenia zo sexuálneho zneužitia.

Bratislava 9. júna (TASR) - Poslanca Národnej rady (NR) SR Jána Heráka vyzýva vzdať sa poslaneckého mandátu aj strana Za ľudí. Odvoláva sa na medializované informácie, že polícia prešetruje ďalší prípad podozrenia zo sexuálneho zneužitia.

"Strana Za ľudí pevne verí v to, že je povinnosťou štátu a odzrkadlením jeho kvality obhajovať a chrániť predovšetkým práva najslabších a obetí. Keďže dnes bola médiami zverejnená informácia, že polícia prešetruje ďalší prípad podozrenia zo sexuálneho zneužitia a keďže sa podozrenie z tohto činu týka mladistvej osoby, túto situáciu vnímame mimoriadne citlivo. Strana Za ľudí preto vyzýva poslanca Heráka, aby sa vzdal poslaneckého mandátu," uviedlo pre TASR tlačové oddelenie strany Za ľudí.

Hnutie Sme rodina hovorí, že je vyslovene na Herákovi a hnutí OĽANO, ako sa k tomu postavia. "Je to zároveň odpoveďou pre verejnosť. Treba si však uvedomiť, že existuje aj prezumpcia neviny," uviedlo hnutie v stanovisku pre TASR.

Prípad obvinenia poslanca Heráka zo zneužitia mladistvej upriamuje podľa SaS pozornosť spoločnosti aj na stále nedokonalý systém koordinovanej pomoci ženám a iným obetiam domáceho násilia a tiež systém prevencie.

Heráka obvinili zo zneužívania maloletej osoby. Poslanec reagoval, že verí v dokázanie svojej neviny. Deklaroval pripravenosť poskytnúť maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní a dôveru voči nim. Koncom mája si pozastavil členstvo v klube OĽANO do času, kým sa obvinenie nevyšetrí. V parlamente momentálne figuruje ako nezaradený poslanec.

Herák organizuje tábory pre deti, často ide podľa neho o deti z detských domov, z neúplných rodín či z vylúčených komunít. "Chápem, že niekedy majú deti potrebu si vymýšľať či zaujať," reagoval v súvislosti s obvinením. Odmieta, že by sa stali veci, z ktorých bol obvinený.