Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Poslanci a senátori z V4 sa zhodli na prístupe k nelegálnej migrácii

Na snímke delegácie zastupujúce parlamentné výbory pre obranu a bezpečnosť krajín V4 na spoločnom rokovaní v Prahe. V druhom rade vľavo predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD). Praha, 29. apríla 2024. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Podľa predsedu snemovného Výboru pre bezpečnosť a hostiteľa prvej časti rokovania Pavla Žáčka, sa stretnutím výborov V4 narušil pohľad, že krajiny nie sú schopné sa zhodnúť.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 29. apríla (TASR) - Slovensko bude do riešenia problému nelegálnej migrácie prispievať personálne, finančne aj technologicky. Po skončení prvej časti rokovania bezpečnostných a obranných parlamentných výborov krajín V4 v Prahe to povedal predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar. Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) majú podľa neho na otázku nelegálnej migrácie spoločný pohľad, informuje spravodajkyňa TASR.

"Mali sme možnosť vymeniť si pohľady na nelegálnu migráciu, ktoré máme v podstate spoločné a voláme aj po konkrétnych riešeniach... Za SR chcem deklarovať, že budeme prispievať do riešenia tohto migračného problému ako personálne, tak finančne a aj technologicky," povedal Gašpar a zdôraznil, že je nutné prísne strážiť schengenskú hranicu.

Podľa predsedu snemovného Výboru pre bezpečnosť a hostiteľa prvej časti rokovania Pavla Žáčka, sa stretnutím výborov V4 narušil pohľad, že krajiny nie sú schopné sa zhodnúť. "Chcel by som dokumentovať, že na prístupe a určitej vízii do budúcnosti k nelegálnej migrácii sme sa zhodli. Dôkazom je naše vyhlásenie, ktoré sme všetci zástupcovia výborov podpísali," podotkol.

Vo vyhlásení napríklad uznali potrebu ďalšej reformy migračnej a azylovej politiky EÚ po európskych voľbách a zhodli sa na tom, že cieľom by malo byť posilniť prevenciu nelegálnej migrácie a umožniť návrat k riadnemu fungovaniu schengenského priestoru.

Popoludní sa delegácie presunú do Senátu, kde budú rokovať o tom, ako bezpečnosť a obranyschopnosť krajín V4 ovplyvnila ruská agresia proti Ukrajine. Spoločné uznesenie podľa predsedu senátneho Výboru pre zahraničné veci, obranu a bezpečnosť Pavla Fischera nepripravili. "Naším cieľom skôr bude hľadať spoločnú reč a možno aj načúvať názorom, v ktorých sa môžeme líšiť," dodal.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)