Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Banskobystrickí krajskí poslanci podporujú Pellegriniho za šéfa Smeru

Na snímke zľava podpredseda BBSK z poslaneckého klubu SMER-SD Roman Malatinec a predsedníčka poslaneckého klubu SMER –SD Božena Kováčová počas tlačovej konferencie poslaneckého klubu SMER –SD pri zastupiteľstve BBSK, na tému vyhlásenia klubu k vnútropolitickej situácii v strane SMER – SD, v Banskej Bystrici 21. mája 2020. Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) za Smer-SD podporujú kandidatúru Petra Pellegriniho za predsedu Smeru-SD a žiadajú zvolanie snemu čo najskôr. Povedala to predsedníčka poslaneckého klubu Božena Kováčová na štvrtkovej tlačovej konferencii. Dodala, že 16 poslanci klubu za Smer-SD žiadajú, aby vedenie strany zvolalo snem bezodkladne po odznení pandémie, kde zhodnotia výsledky volieb, načrtnú ďalšie smerovanie a zvolia si nové vedenie strany. Foto: TASR - Ján Krošlák

Peter Pellegrini víta, že politika zodpovednej zmeny s hodnotami sociálnej demokracie oslovuje tak regionálne štruktúry, ako aj ľudí mimo strany.

Bratislava/Banská Bystrica 21. mája (TASR) - Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) za Smer-SD podporujú kandidatúru Petra Pellegriniho za predsedu Smeru-SD a žiadajú zvolanie snemu čo najskôr. Povedala to predsedníčka poslaneckého klubu Božena Kováčová na štvrtkovej tlačovej konferencii. Dodala, že 16 poslanci klubu za Smer-SD žiadajú, aby vedenie strany zvolalo snem bezodkladne po odznení pandémie, kde okrem voľby vedenia zhodnotia výsledky volieb a načrtnú ďalšiu víziu fungovania. Ak by si Pellegrini založil novú stranu, banskobystrickí poslanci sú podľa Kováčovej odhodlaní pridať sa k nemu.



Poslanci zastupiteľstva BBSK za Smer-SD si podľa svojich slov politickú budúcnosť spájajú s osobou a štýlom politiky Pellegriniho, "ktorý sa stal prirodzeným lídrom sociálnej demokracie na Slovensku". "Rozhodli sme sa, že jednoznačne, ak nebude vymenený predseda strany a pán Pellegrini si vytvorí svoju vlastnú stranu, tak ideme s ním," uviedla na otázku TASR Kováčová.

K Pellegrinimu sa podľa poslancov viaže vysoká dôvera ľudí aj mimo členov strany. Dôveru si podľa nich získal v pozícii predsedu vlády i volebného lídra strany.

Smer-SD môže podľa banskobystrických poslancov nadviazať na všetko dobré, čo sa za 20-ročnú históriu strane podarilo, "ale na druhej strane sa aj zbaviť nepríjemnej záťaže minulosti, spojenej s rôznymi kauzami politického a ekonomického charakteru, ktoré reprezentujú konkrétni jednotlivci".

Pellegrini víta, že politika zodpovednej zmeny s hodnotami sociálnej demokracie oslovuje tak regionálne štruktúry, ako aj ľudí mimo strany. "Budem robiť všetko pre to, aby som takúto politiku pre ľudí na Slovensku ponúkal," reagoval vo štvrtok pre TASR.

Podpredseda strany Richard Raši hodnotí vyjadrenie banskobystrických poslancov ako "úplne logickú reakciu". Chcú podľa neho využiť Pellegriniho potenciál. "Veria, že vďaka nemu vie byť Smer opäť lídrom na slovenskej politickej scéne a získať veľký koaličný potenciál," povedal pre TASR Raši. Podobné nálady sú podľa Rašiho aj v ostatných častiach Slovenska. "Za Košický kraj cítim veľmi podobné názory a myslím si, že by sme mali myslieť na budúcnosť strany. A keď osobnosť typu Petra Pellegriniho máme, bolo by asi zlé, keby sme ju pre našu stranu nevyužili," doplnil.