Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Poslanci dnes majú voliť šéfa Najvyššieho kontrolného úradu, Sieť nie

Ilustračné foto. Najvyšší kontrolný úrad. Foto: TASR - Pavel Neubauer

O post predsedu NKÚ sa uchádzajú traja nominanti. Poslanci Siete sa voľby nezúčastnia.

Bratislava 19. mája (Teraz.sk/TASR) - Po 14. hodine začne v pléne rozprava k voľbe nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), samotné tajné hlasovanie je naplánované po 17. hodine.

O post predsedu NKÚ sa uchádzajú traja nominanti. Maroša Žilinku, prokurátora a bývalého štátneho tajomníka na ministerstve vnútra za vlády Ivety Radičovej, nominovalo KDH, podporu má u 60 opozičných poslancov. Crkoňovú, bývalú vedúcu služobného úradu na ministerstve školstva za vlády Smeru-SD, navrhli poslanci Kvasnička a Kuffa. Kvasničku to stálo členstvo v klube KDH, Kuffu v klube OĽaNO tiež kritizovali, ale nevylúčili ho. Karola Mitríka, bývalého šéfa SIS, navrhol šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo, za čo ho kritizuje aj jeho posledný kolega v parlamente z SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) už na margo voľby nového šéfa NKÚ povedal, že ho nie je možné zvoliť bez hlasov poslancov Smeru-SD, preto je zodpovednosť na vládnej strane. "Rešpektujeme právo opozície navrhovať, ale nejde to bez hlasov Smeru-SD. Konečná zodpovednosť je teda na strane väčšiny a my ju berieme na seba," deklaroval Fico. Podľa jeho slov šéf NKÚ musí konať nestranne, nezávisle, objektívne, nesmie plniť žiadne politické pokyny a nemôže byť ešte pred zvolením do funkcie poverovaný nejakými úlohami. "Toto budeme zohľadňovať pri výbere kandidáta. Musí to byť človek, ktorý dôstojne plní úlohu piateho najvyššieho ústavného činiteľa," upozornil.

Podľa premiéra je veľká šanca, že dnes bude jeden z trojice kandidátov zvolený. "Všetci traja sú čisto opoziční, o tom vôbec netreba pochybovať. Voľba je ale tajná a asi by nebolo správne, aby sme teraz čokoľvek hovorili. Poslanci NR SR budú hlasovať podľa svojho vedomia, svedomia a presvedčenia. Verím, že sa zhodnú na jednom z kandidátov," dodal Fico.

Strana Sieť podporí vo voľbe predsedu NKÚ Maroša Žilinku. Tento kandidát má podľa Siete nespochybniteľný morálny a odborný profil a je zárukou, že tento post bude obsadený kompetentnou osobou. Ani jeden z poslancov Siete sa však voľby šéfa NKÚ nezúčastní. „Nebudeme robiť komparz v predstavení režírovanom zo Súmračnej ulice. Vládna strana totiž nepotrebuje na čele NKÚ dozorcu, ale spolupáchateľa“, povedal predseda Siete Radoslav Procházka.

Ani podpredseda Siete a poslanec Miroslav Beblavý nevidí dôvod podporovať toto divadlo a zúčastňovať sa na ňom. "Slovensko potrebuje najvyššieho kontrolóra, ktorý bude nezávislým, odborne zdatným a nebojácnym strážnym psom našich spoločných peňazí. Dnes je však zjavné, že toto nie je filozofiou Smeru," povedal.

Poslanec Martin Fedor si tiež myslí, že voľba predsedu NKÚ sa opäť stala politickým bojiskom. "V neprehľadnom súboji starých politických strán úplne zaniká dôležitosť podstaty fungovania predsedu NKÚ, ako aj diskusia o nevyhnutných predpokladoch kandidáta, ktorý by nemal mať nálepku zákulisných politických intríg," uviedol Fedor.