Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Poslanci ukončil deň diskusiou k potratom, Záborská predniesla zmeny

Na snímke dole uprostred poslankyňa Národnej rady SR Anna Záborská (OĽaNO), predkladateľka návrhu zákona o pomoci tehotným ženám v pléne prednáša päť pozmeňujúcich návrhov v rámci 48. schôdze parlamentu v Bratislave, 5. novembra 2021. Foto: TASR - Martina Kriková

Zákon podľa Záborskej neprináša zrážku dvoch ideológií. Hovorí podľa nej o rovnakej hodnote a dôstojnosti každého života.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie diskusiou k potratovému zákonu. Predkladateľka návrhu zákona o pomoci tehotným ženám Anna Záborská (OĽANO) v pléne predniesla aj päť pozmeňujúcich návrhov. Zmeny avizovali aj ďalší poslanci OĽANO. Šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) predložila celkovo 12 návrhov, ktoré majú obsahovať 30 zmien.

Záborská predloženými zmenami navrhuje napríklad skrátenie pôvodne mienenej 96-hodinovej lehoty na rozmyslenie pre ženu pred potratom na 72 hodín. Zmenou chce tiež precizovať návrh tak, aby bolo jasné, že lehota sa vzťahuje len na ukončenie tehotenstva na požiadanie. Zmeniť chce Záborská i oblasť v návrhu týkajúcu sa reklamy. Po zmene má byť zrejmé, že reklamou nie je napríklad to, že ošetrujúci zdravotník informuje pacienta o účele, povahe, následkoch i rizikách poskytnutia starostlivosti a podobne.

Do diskusie k potratovému zákonu je prihlásených ešte viac ako desať rečníkov. Pokračovať preto bude aj nasledujúci týždeň. Poslanci sa zídu opäť v utorok (9. 11.) o 9.00 h ráno.




Poslanci diskutujú o Záborskej zákone, prihlásilo sa 14 rečníkov

Poslanci Národnej rady (NR) SR začali v piatok poobede diskusiu k návrhu zákona na pomoc tehotným ženám, ktorý predložili poslanci okolo Anny Záborskej (OĽANO). Do diskusie sa písomne prihlásilo 14 rečníkov. Okrem nich môže kedykoľvek v rozprave vystúpiť predkladateľ. Následne sa môžu do debaty hlásiť poslanci aj ústne.

V úvode diskusie vystúpila Záborská, ktorá kritizovala médiá, aktivistov i politikov za ich kritiku. Hovorí, že priniesli tvrdenia, ktoré nemali základ vo faktoch. Zákon podľa nej neprináša zrážku dvoch ideológií. Hovorí podľa nej o rovnakej hodnote a dôstojnosti každého života.

Záborská i šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) avizujú pozmeňujúce návrhy. Ten podali aj Záborskej kolegovia z OĽANO. Informovali, že chcú vypustiť obmedzenia či reštrikcie a prijať iba tú časť návrhu, ktorý je zameraný na ekonomickú a sociálnu pomoc.

V piatok sa skončila diskusia k reforme národných parkov. Poslanci o nej diskutovali od utorka (2. 11.), kritizuje ju nielen opozícia, ale aj viacerí koaliční poslanci. Sme rodina hlasovať za reformu nechce.