Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci strany Smer-SD v pléne hovorili o likvidácii opozície

Na snímke poslanec Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Robert Fico (Smer-SD) počas hlasovania na 64. schôdzi parlamentu v Bratislave vo štvrtok 28. apríla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Poslanec Smeru-SD Ladislav Kamenický odkázal v diskusii koalícii, že sa chce zbaviť Smeru-SD a následne aj všetkých ostatných opozičných strán.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Piatkovej diskusii v pléne Národnej rady (NR) SR dominovali poslanci Smeru-SD. Počas debaty o žiadosti prokuratúry na vzatie do väzby lídra Smeru-SD a poslanca Roberta Fica hovorili opakovane o snahe kriminalizovať a následne zlikvidovať opozíciu.

Poslanci budú v rokovaní aktuálnej 65. schôdze NR SR pokračovať v utorok (3. 5.). Na programe majú v utorok ráno termínované body, ide o niekoľko výročných správ. Podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽANO) pre TASR ozrejmil, že na poslaneckom grémiu zaznel návrh, aby sa v utorok ráno pokračovalo v diskusii o návrhu prokuratúry. Zmenu budú musieť odhlasovať poslanci. Do diskusie je stále prihlásených 25 rečníkov písomne.

Poslanec Smeru-SD Ladislav Kamenický odkázal v diskusii koalícii, že sa chce zbaviť Smeru-SD a následne aj všetkých ostatných opozičných strán. Tvrdí, že organizovanú zločineckú skupinu tvorí skôr koalícia, pretože zopár jej členov "to tu organizuje a zneužívajú moc".



Vláda nemá podľa poslanca Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) ľuďom čo ponúknuť, pričom jedinou záchranou je podľa neho kriminalizácia opozície za každú cenu. Myslí si, že koalícia chce zapchať ústa kritikom, označil to za čisté zúfalstvo. "Neuvedomujete si, že ste strojcami niečoho, čo si vás nájde," odkázal. Vážny zároveň podal procedurálny návrh, aby sa uznesenie doplnilo "o relevantné argumenty s jasnými dôvodmi, ktoré budú dostatočné na vznesenie obvinenia". Až po doplnení tohto uznesenia by sa malo podľa Vážneho o žiadosti prokuratúry hlasovať.

Kamenický v diskusii pripomenul medializované informácie o tom, že bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovít M. mal vydierať súčasného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Kamenický sa pýta, prečo nevyšetrujú aj Hegera.



Lipšic odmieta zneužívanie pohrebu otca, na ktorom sa zúčastnila aj Andrejuvová


Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic odmieta zneužívanie pohrebu jeho otca, na ktorom sa zúčastnila aj šéfka mandátového a imunitného výboru parlamentu Anna Andrejuvová (OĽANO). Uviedol to v reakcii na kritiku šéfa Smeru-SD Roberta Fica, ktorý namieta Andrejuvovej zaujatosť pri žiadosti prokuratúry o súhlas s jeho vydaním do väzby.

"V pondelok 25. apríla 2022 sa, rovnako ako iní moji bývalí či súčasní kolegovia, zúčastnila na pohrebe môjho otca, kde bola mne a mojej rodine vysloviť svoju kondolenciu," priblížil. Tvrdí, že od pohrebu sa s ňou nikdy a nikde nestretol ani žiadnym iným spôsobom nekomunikoval.

Ako ďalej uviedol, je verejne známou vecou, že poslankyňa Andrejuvová bola v minulosti jeho kolegyňou na ministerstvách spravodlivosti, vnútra, ako aj v Národnej rade (NR) SR.

Na snímke predsedníčka Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Anna Andrejuvová (OĽaNO) počas 65. schôdze parlamentu v Bratislave vo štvrtok 28. apríla 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Zároveň Lipšic požiadal, aby obvinení v prípadoch, ktoré dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), smerovali útoky na neho. "Vynechajte z nich mojich kolegov – elitných kariérnych prokurátorov ÚŠP. Bol som dlhé roky činný vo verejnom priestore, a preto som na takéto útoky zvyknutý," dodal vo vyjadrení, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

Fico namieta zaujatosť Andrejuvovej, má o tom rokovať poslanecké grémium


Líder Smeru-SD Robert Fico namieta zaujatosť predsedníčky parlamentného mandátového a imunitného výboru Anny Andrejuvovej (OĽANO) pri žiadosti prokuratúry o súhlas s jeho vydaním do väzby. V piatok dopoludnia teda požiadal v pléne Národnej rady (NR) SR o zvolanie poslaneckého grémia. To sa má konať od 10.30 h.

Fico pripomenul, že Andrejuvová roky pracovala ako asistentka Daniela Lipšica, ktorý je aktuálne šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry. Tvrdí tiež, že sa v uplynulých hodinách s Lipšicom stretla a že vzhľadom na viaceré skutočnosti mala poveriť iného člena výboru, aby žiadosť prokuratúry v pléne predkladal.