Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Poslanci Hlasu-SD nepodporia zmluvu o obrannej spolupráci s USA

Na snímke uprostred predseda strany Hlas - SD Peter Pellegrini, foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Strana nepodporí akúkoľvek zmluvu, ktorá nebude v súlade s Ústavou SR, bude narušovať územnú celistvosť a zvrchovanosť SR a umožní rozmiestňovanie cudzích vojsk bez súhlasu ústavných orgánov SR.

Bratislava 12. januára (TASR) - Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v neparlamentnej strane Hlas-SD nepodporia v pléne návrh dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA. Informovala o tom hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Strana je pripravená sa po prípadnom schválení v parlamente obrátiť na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zmluvu dala posúdiť Ústavnému súdu SR.

"Krok vlády považuje Hlas-SD za nezodpovedný voči národnoštátnym záujmom SR a jej občanom. Vláda odignorovala verejnú diskusiu a pripomienky ústavných orgánov, odborných inštitúcii a schválila zmluvu bez zohľadnenia ich pripomienok. Zároveň Hlas-SD odmieta demagogické a nepravdivé vyjadrenia ministra obrany Jaroslava Naďa, že predstavitelia Hlasu-SD sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na príprave tejto nevýhodnej zmluvy pre Slovensko," vyhlásila hovorkyňa.

Strana nepodporí akúkoľvek zmluvu, ktorá nebude v súlade s Ústavou SR, bude narušovať územnú celistvosť a zvrchovanosť SR a umožní rozmiestňovanie cudzích vojsk bez súhlasu ústavných orgánov SR.

Vláda SR v stredu odsúhlasila uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA). Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Predstavitelia vlády uviedli, že dohoda neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR.