Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Poslanci majú na schôdzi voliť predsedu Najvyššieho kontrolného úradu

Na archívnej snímke budova Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR v Bratislave 10. júla 2020. Foto: TASR - Martin Baumann

Rokovací poriadok NR SR hovorí, že návrhy kandidátov na predsedu a podpredsedov NKÚ môžu podávať poslanci.

Bratislava 31. januára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR majú na najbližšej schôdzi parlamentu voliť predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Voľbu naplánovali na 17. februára. Návrhy na kandidátov na šéfa NKÚ treba podávať do piatka (4. 2.). Vyplýva to z rozhodnutia predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) zverejneného na webe parlamentu.

Rokovací poriadok NR SR hovorí, že návrhy kandidátov na predsedu a podpredsedov NKÚ môžu podávať poslanci. Súčasťou návrhu musí byť prehľad o vzdelaní a praxi navrhovaných a ich písomný súhlas s kandidatúrou. Za šéfa úradu je zvolený kandidát, ktorý získa vo voľbe nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov.

Voľba predsedu sa podľa rokovacieho poriadku koná najneskôr 30 dní pred uplynutím funkčného obdobia. Súčasného predsedu NKÚ Karola Mitríka zvolili poslanci v roku 2015 na sedem rokov. Z Ústavy SR vyplýva, že tá istá osoba môže byť zvolená za predsedu NKÚ najviac v dvoch po sebe nasledujúcich sedemročných obdobiach.

NKÚ kontroluje hospodárenie s prostriedkami rozpočtov, ktoré schvaľuje NR SR alebo vláda SR. Kontroluje tiež hospodárenie s majetkom štátu, verejnoprávnych inštitúcií alebo samospráv. Kontroluje napríklad spôsob vyrubovania a vymáhania daní, ciel odvodov alebo poplatkov. Vypracúva napríklad i stanovisko k návrhu štátneho rozpočtu.