Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci majú opäť na stole voľbu člena Súdnej rady

Na archívnej snímke poslanci NR SR. Foto: TASR/Andrej Galica

Okrem Jankovskej kandiduje do Súdnej rady aj advokát Allan Böhm. Ich kandidatúru odobril parlamentný ústavnoprávny výbor.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR majú opäť na programe schôdze voľbu člena Súdnej rady SR, s ktorou si koalícia zatiaľ nevie rady. Dohoda ešte nie je, naznačil to predseda Mosta-Híd Béla Bugár v rozhovore pre Denník N. Je preto otázne, či k voľbe dôjde. Parlament ju už niekoľkokrát odsunul. Most-Híd totiž trval na tom, že bez dohody v koalícii by sa hlasovať nemalo.

Do Súdnej rady kandiduje štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, s čím má problém ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Jankovskej nomináciu odmieta, trvá na tom, že v Súdnej rade nemajú sedieť politici ani sudcovia. Odvoláva sa pritom na programové vyhlásenie vlády, ktoré o tom hovorí. Spomínala sa aj Žitňanskej demisia, ak by parlament Jankovskú do Súdnej rady zvolil.

Jankovskú navrhol predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD) a stále si za ňou stojí. Nevidí dôvod jej nomináciu stiahnuť. Pripomína, že Súdna rada nemá obsadené posty už po dvoch členoch. "Bolo by fajn, aby mohla Súdna rada pracovať v kompletnom zložení," povedal pre TASR. Aké riešenie bude treba nájsť, povedať nevedel.

Žitňanská mala o nominácii a voľbe hovoriť s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). "Priebežne sa na tému Súdnej rady rozprávame," uviedla pre TASR pred pár dňami. Nevedela povedať, kedy a či sa dohodnú. "Snažím sa naplniť programové vyhlásenie vlády aj v tejto časti," doplnila. Bugár v rozhovore pre Denník N naznačil, že dohoda ešte nie je a že Most-Híd sa zachová podľa Žitňanskej. "Ešte stále prebiehajú rokovania. Sme jednoznačne na strane pani ministerky. Ak povie, že nesúhlasí, tak za to nemôžeme hlasovať," povedal Bugár.

Okrem Jankovskej kandiduje do Súdnej rady aj advokát Allan Böhm. Ich kandidatúru odobril parlamentný ústavnoprávny výbor. Jankovskú navrhol predseda výboru Madej, Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Už 28. júna sa v rade skončil mandát Alene Šiškovej.