Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Poslanci majú parlamentné prázdniny, v pléne odsedeli 24 dní

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Celkovo majú poslanci do konca roka odpracovať v pléne podľa schváleného harmonogramu 35 dní rozdelených do troch schôdzí.

Bratislava 12. júla (TASR) - Celkovo 24 dní strávili poslanci Národnej rady SR v pléne zákonodarného zboru od marcových parlamentných volieb. Momentálne má parlament letnú prestávku, výnimkou sú aktivity súvisiace s predsedníctvom SR v Rade EÚ. Opozícia však avizuje ďalšie odvolávania členov vlády aj počas letných prázdnin.

Doteraz bolo v parlamente otvorených osem schôdzí, tri z nich trvali šesť rokovacích dní, zvyšné, zväčša venované odvolávaniu členov kabinetu, boli jedno- až dvojdňové zasadnutia. Dve schôdze, iniciované opozíciou s cieľom vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a premiérovi Robertovi Ficovi (obaja Smer-SD), ostávajú prerušené do septembra.

Práve na 6. septembra je naplánovaná najbližšia riadna schôdza. Celkovo majú poslanci do konca roka odpracovať v pléne podľa schváleného harmonogramu 35 dní rozdelených do troch schôdzí. Na september je naplánovaných desať rokovacích dní, október 11, november šesť a december osem. Okrem práce v pléne zasadajú poslanci pred a počas schôdzí aj v parlamentných výboroch.

Letnú prestávku má aj vláda

Minulotýždňové zasadnutie vlády bolo posledné pred letnou prestávkou. Ministri sa najbližšie zídu na budúci mesiac, rokovanie je naplánované na 17. augusta. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu vlády SR Beatrice Szabóová.

Ostatné zasadnutie vlády sa konalo minulý štvrtok (7.7.),“ potvrdila Szabóová. V priebehu leta však nie je vylúčené mimoriadne rokovanie. V prípade nevyhnutnej potreby dokážu podľa hovorkyne členovia kabinetu operatívne zasadnúť.

Od prvého rokovania na konci marca sa vláda zišla už 16-krát. Raz ministri rokovali na diaľku - per rollam. Vláda absolvovala jeden dvojdňový výjazd na juh stredného Slovenska, 23. júna zasadla v Lučenci, 24. júna zavítala do Rimavskej Soboty. Mesiac pred začiatkom predsedníctva Slovenska v Rade EÚ sa ministri zišli v Bruseli.