Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Poslanci majú v stredu rokovať o predĺžení núdzového stavu

Na archívnej snímke rokovacia sála parlamentu počas hlasovania 2. decembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Poslanci majú tiež rokovať o vládnej novele zákona o diaľničnej známke.

Bratislava 21. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v stredu 24. februára zídu od 13.00 h na schôdzi, na ktorej majú rozhodnúť o odsúhlasení predĺženia núdzového stavu. Okrem toho majú tiež na schôdzi prerokovať novelu zákona o diaľničnej známke, ktorú by mali prebrať v skrátenom legislatívnom konaní. V návrhu programu schôdze, zverejnenom na webe NR SR, je tiež uznesenie, ktoré predložili poslanci Smeru-SD. Týka sa predloženia návrhu národného plánu podpory obnovy a odolnosti na verejnú diskusiu.

Na základe novelizovanej legislatívy musí predĺženie núdzového stavu odobriť parlament, a to najneskôr do 20 dní. Vláda začiatkom mesiaca rozhodla o tom, že núdzový stav sa predĺži od 8. februára o ďalších 40 dní. O podpore predĺženia mali rokovať koaličné poslanecké kluby. Šéf SaS Richard Sulík ešte vo štvrtok (18. 2.) avizoval, že nevie garantovať podporu všetkých poslancov SaS. Poslanec Sme rodina Patrick Linhart verejne deklaroval, že za predĺženie nezahlasuje.

Poslanci majú tiež rokovať o vládnej novele zákona o diaľničnej známke. Pokutu za neuhradenie diaľničnej známky by malo byť podľa navrhovanej úpravy možné uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti. Najneskôr však do troch rokov odo dňa porušenia povinnosti.

Návrh uznesenia z dielne Smeru-SD hovorí o tom, aby parlament vyjadril vážne znepokojenie nad meškaním prác národného plánu podpory obnovy a odolnosti. Parlament by mal tiež podľa návrhu požiadať vládu, aby okamžite predložila na schôdzu NR SR správu o stave prípravy národného plánu.

Poslanci tiež majú na schôdzi prebrať návrh na voľbu poslancov za členov Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu.