Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Poslanci nebudú mimoriadne rokovať o referende

Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú v stredu mimoriadne rokovať o návrhu opozičného Smeru-SD, aby parlament schválil uznesenie o vyhlásení referenda. Smer-SD inicioval mimoriadnu schôdzu k tejto téme, no plénum neschválilo jej program. Schôdza sa teda skončila. Na snímke rokovacia sála parlamentu počas hlasovania 2. decembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Šéf Smeru-SD Robert Fico ešte minulý týždeň avizoval, že ak schôdza nebude úspešná, chce otvoriť politické rokovanie so všetkými, ktorí budú mať záujem ísť do zberu podpisov vrátane opozičných strán.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú v stredu mimoriadne rokovať o návrhu opozičného Smeru-SD, aby parlament schválil uznesenie o vyhlásení referenda. Smer-SD inicioval mimoriadnu schôdzu k tejto téme, no plénum neschválilo jej program. Schôdza sa teda skončila.

V referende sa chcel Smer-SD pýtať občanov, či sú za to, aby poslanci prijali ústavný zákon o skrátení ôsmeho volebného obdobia NR SR tak, aby sa parlamentné voľby konali do 30. júna 2021.



Poslanci svoj návrh odôvodňovali chaosom v boji proti pandémii nového koronavírusu. "Rozhodnutia a opatrenia vládnej moci sú neprofesionálne pripravované a nepredvídateľné, často sú predmetom zmien a opráv," uviedli v návrhu. Vláda takisto podľa nich nie je schopná prijímať s reštriktívnymi opatreniami také kroky, ktoré by eliminovali alebo zmierňovali ekonomické či sociálne dosahy.

Šéf Smeru-SD Robert Fico ešte minulý týždeň avizoval, že ak schôdza nebude úspešná, chce otvoriť politické rokovanie so všetkými, ktorí budú mať záujem ísť do zberu podpisov vrátane opozičných strán. Dodal, že v tejto téme nemá problém ani s Petrom Pellegrinim (nezaradený). Následne by chceli spustiť zber podpisov na iniciovanie referenda. Nevylučuje, že súčasťou petičnej akcie by boli aj ďalšie otázky.