Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Poslanci neposunuli zákon o krajinnom plánovaní do druhého čítania

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Spolu s metodickými dokumentami a mapami mal byť podkladom pre územnoplánovaciu dokumentáciu a následné schvaľovacie procesy pre povoľovanie stavieb a činnosti.

Bratislava 16. marca (TASR) - Nový zákon o krajinnom plánovaní poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok neposunuli do druhého čítania. Zámerom návrhu bolo zvýšiť a zlepšiť ochranu krajiny. Pomôcť mal pripravovať Slovensko na negatívny dosah klimatickej zmeny. Krajinný plán mal byť podkladom pre územné plány miest a obcí.

"Cieľom krajinného plánovania je komplexná starostlivosť o krajinu, ktorá zabezpečí ekologicky optimálnu priestorovú organizáciu a využitie krajiny, únosné zaťaženie územia, ekologickú stabilitu a ekologickú konektivitu, obnovenie devastovaných a degradovaných častí krajiny, hospodárne využívanie prírodných zdrojov, zachovanie kultúrneho a prírodného dedičstva krajiny vrátane krajinného rázu," priblížil predkladateľ, ktorým je Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Prostredníctvom krajinného plánovania sa mali stanoviť adaptačné opatrenia na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy, opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia, opatrenia na zvyšovanie zadržiavania vody v krajine, ochrany pred povodňami a ochrany vodných pomerov a zlepšenia stavu biodiverzity.

Spolu s metodickými dokumentami a mapami mal byť podkladom pre územnoplánovaciu dokumentáciu a následné schvaľovacie procesy pre povoľovanie stavieb a činnosti. Dokumentáciou krajinného plánovania by mal byť krajinný plán Slovenska, krajinný plán regiónu a miestny krajinný plán. Zákon mal byť tiež nástrojom na zachovanie a ochranu existujúcich krajinných štruktúr v krajine. Reforma mala prispieť k podpore zachovania biodiverzity vo voľnej krajine. Vytvoriť sa mali podmienky na prežitie pôvodných druhov rastlín a živočíchov napriek klimatickým zmenám.

Envirorezort predložil návrh v intenciách s cieľmi plánu obnovy.