Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci neschválili novelu zákona o cestovných dokladoch od OĽANO

Na snímke poslanci počas 85. schôdze parlamentu v Bratislave 17. februára 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Novelou sa malo tiež odoprieť vydanie cestovného dokladu občanovi, ktorému sa zakázalo vycestovanie do zahraničia, bol naňho vydaný príkaz na zatknutie, európsky alebo medzinárodný zatýkací rozkaz

Bratislava 21. marca (TASR) - Cestovný doklad sa nebude môcť zaevidovať ako odcudzený občanovi, ktorému sa zakázalo vycestovanie do zahraničia, respektíve bol na neho vydaný príkaz na zatknutie. Poslanci v utorok neschválili novelu zákona o cestovných dokladoch z dielne OĽANO, ktorá bola v druhom čítaní.

Poslanci navrhovali, aby sa cestovný doklad zaevidoval ako odcudzený aj občanovi, na ktorého bol vydaný európsky zatýkací rozkaz alebo medzinárodný zatýkací rozkaz. Predkladatelia tvrdili, že treba zabrániť vyhýbaniu sa plniť tieto súdne rozhodnutia aj tým, že sa im znemožní používať cestovný doklad na cestovanie.

V súčasnosti sa po zakázaní vycestovať do zahraničia, respektíve po vydaní príkazu na zatknutie, rozhoduje ešte v správnom konaní o odňatí cestovného dokladu. "Dodatočné rozhodovanie o cestovnom doklade v správnom konaní možno považovať za v zásade neopodstatnené," uviedli poslanci v dôvodovej správe k návrhu.

Novelou sa malo tiež odoprieť vydanie cestovného dokladu občanovi, ktorému sa zakázalo vycestovanie do zahraničia, bol naňho vydaný príkaz na zatknutie, európsky zatýkací rozkaz alebo medzinárodný zatýkací rozkaz.