Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Poslanci uzavreli piatkové rokovanie návrhom SaS na úpravu daní

Na archívnej snímke poslanci Národnej rady (NR) SR počas schôdze parlamentu v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Návrhom zákona by sa mala znížiť daň z pridanej hodnoty na služby spojené s podávaním jedál a nápojov na 10 percent a valorizovať spotrebná daň z liehu.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie návrhom SaS, ktorým by sa novelizovali niektoré zákony v oblasti daní. Plénum sa zíde opäť v utorok (27. 9.).

Návrhom zákona by sa mala znížiť daň z pridanej hodnoty na služby spojené s podávaním jedál a nápojov na 10 percent a valorizovať spotrebná daň z liehu. Poslankyňa Monika Kozelová (OĽANO) už avizovala, že zákon podporí.

Poslanci počas piatkového rokovania prebrali aj niekoľko výročných správ, napríklad správu Slovenského pozemkového fondu za rok 2021, správu o činnosti Ústavu pamäti národa za minulý rok, ako aj správu o činnosti Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti za rok 2021. Prerokovali tiež návrh na prijatie uznesenia k pracovnej definícii protirómskeho rasizmu.

V utorok ráno by mali poslanci prerokovať prístupové protokoly Švédska a Fínska do NATO. Popoludní od 14.00 h by sa mali venovať vládnym návrhom, o ktorých rokujú v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novelu zákona o energetike a návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Oba návrhy poslanci v piatok posunuli do druhého čítania.

Poslanci sa tiež dohodli, že body z dielne ministerstva spravodlivosti prerokujú vo štvrtok (29. 9.) od 9.00 h. Sú nimi novela civilného mimosporového poriadku a novela zákona o výkone väzby, oba návrhy sú v druhom čítaní. Po nich by sa malo plénum venovať aj správe o hodnotení plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti a pravidiel rozpočtovej transparentnosti za rok 2021.

Poslanci NR SR začali deň novelou ústavy z dielne rezortu vnútra


Plénum Národnej rady (NR) SR začalo piatkové rokovanie návrhom na zmenu Ústavy SR v súvislosti s voľbami prezidenta a eurovoľbami. Novelu predložil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Podľa návrhu by sa prvé kolo prezidentských volieb mohlo konať najneskôr 30 dní pred uplynutím funkčného obdobia úradujúceho prezidenta. V súčasnosti platí 60-dňová lehota. Skrátením má vzniknúť priestor na zosúladenie druhého kola volieb s termínom volieb do Európskeho parlamentu.

Minister následne predložil aj novelu zákona o Hasičskom a záchrannom zbore. Na programe má aj novelu zákona o pobyte cudzincov. Po nich by sa malo plénum vrátiť k diskusii o výročnej správe Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

O 11.00 h by mali v hlasovaní rozhodnúť aj o tom, či prerokujú vládnu novelu zákona o energetike a zvýšenie platov zdravotníkov v druhom čítaní. O oboch legislatívnych návrhoch rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.