Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

VIDEO:Poslanci sa na mimoriadnej schôdzi pokúšajú odvolať Pellegriniho

Premiér Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Prvý v pléne vystupuje predkladateľ návrhu, líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý kritizoval postoj premiéra pri odvolávaní Jankovskej, keďže ten chcel čakať na dôkazy od orgánov činných v trestnom konaní.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Poslanci parlamentu v piatok začali mimoriadnu schôdzu, na ktorej premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) čelí pokusu o odvolanie z funkcie. Plénum bude o návrhu na vyslovenie nedôvery rokovať, až kým nevystúpia všetci prihlásení rečníci. Hlasovať o návrhu majú poslanci v utorok (17. 9.) o 9.00 h.

O kreslo chce Pellegriniho pripraviť opozícia. Dôvodom je, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, ako sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Vláda s odvolaním nesúhlasí, Jankovská medzičasom vo funkcii skončila.

Ako prvý v pléne vystupuje predkladateľ návrhu, líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý kritizoval postoj premiéra pri odvolávaní Jankovskej, keďže ten chcel čakať na dôkazy od orgánov činných v trestnom konaní.



Mimoriadnu schôdzu opozícia opäť iniciovala po tom, ako sa minulý piatok (6. 9.) a ani v pondelok (9. 9.) nepodarilo schôdzu na vyslovenie nedôvery premiérovi otvoriť pre neúčasť poslancov.

P. Pellegrini: Pre mňa je podstatné, že M. Jankovská už teraz vo funkcii nie je



Pre premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) je podstatné, že Monika Jankovská už vo funkcii štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti nie je. "Keby neodišla, potom by sme mohli hodnotiť, aký bude ďalší vývoj," vyhlásil v pléne počas piatkovej diskusie na mimoriadnej schôdzi parlamentu.

"Pani štátna tajomníčka nesedí na svojej stoličke. Že sa tak nestalo vo vysnívaný dátum pána Matoviča alebo pána Hegera, to nie je môj problém, to je váš problém," doplnil premiér s tým, že nikoho nekryl a nikoho nežiadal, aby vo svojej funkcii ostal.

"Desať dní trvalo, kým Monika Jankovská odstúpila, počas tých desiatich dní sa Peter Pellegrini správal ako pobočník Moniky Jankovskej," vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič. Premiér podľa neho nemá posúvať význam piatkového odvolávania.

Pellegrini tiež Matovičovi odkázal, že nemá problém sa hájiť aj sám. "Čelím 'extrémnemu' útoku asi 12 poslancov, ktorí tu sedia. To by som zvládol aj sám, nemusia tu byť koaliční poslanci a členovia vlády," reagoval na výčitku Matoviča, že Pellegriniho nebránia jeho spolustraníci.

Diskusia k návrhu na odvolanie predsedu vlády trvá v pléne už viac ako sedem hodín. V diskusii vystúpilo s príspevkami viacero opozičných poslancov, na nich reagovali poslanci zo strany Smer-SD.

Vystúpiť by malo ešte približne osem poslancov, ktorí sa do diskusie prihlásili písomne, následne sa môžu zákonodarcovia prihlásiť aj ústne.

Premiér: V prípade Jankovskej som konal,ako som mal,dôvody na odvolanie sú slabé


a snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini (SMER-SD) počas mimoriadnej schôdze 13. septembra 2019 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) je presvedčený o tom, že v prípade bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej (Smer-SD) postupoval tak, ako mal. Dôvody na jeho odvolávanie sú podľa neho veľmi slabé. Vyhlásil to v pléne počas piatkovej mimoriadnej schôdze parlamentu.



Ak by mal Pellegrini dostatočné dôkazy na potvrdenie medializovaných informácií o údajnej komunikácii Jankovskej s obvineným Marianom K., konal by podľa svojich slov bez ohľadu na výzvy opozície.

"Keď som si prečítal dôvody, keď som vás počúval, neviem, či som niekedy videl také slabé zdôvodnenie odvolávania," vyhlásil predseda vlády v pléne v reakcii na predkladateľa návrhu na odvolávanie Igora Matoviča (OĽaNO).

Pellegrini tiež uviedol, že veľmi dobre vie, čo je politická zodpovednosť a trestnoprávna zodpovednosť. "Aj na vyvodenie politickej zodpovednosti potrebujete minimálny dôkaz, a na to jeden novinový článok nestačí," doplnil. Premiér povedal, že ak by dostal na stôl papier od relevantného orgánu, ktorý by potvrdil podozrenia, tak by podal návrh na odvolanie Jankovskej.

"Ak vy mňa navrhujete odvolať len za to, že pani Jankovská neprišla o funkciu práve v ten moment, v ten deň, v tú hodinu, ako ste si vy želali, nech sa páči, odvolávajte ma aj každý deň," skonštatoval Pellegrini.

Premiér zdôraznil, že sa s obvineným Marianom K. nikdy nestretol a ani ho ten človek nezaujíma, na rozdiel od Igora Matoviča. Matovič totiž v pléne uviedol, že za stretnutie s Marianom K. sa nikdy neospravedlnil a ani sa neospravedlní, pretože sa nemá za čo ospravedlňovať.

Premiér nechcel bližšie komentovať predchádzajúce Matovičovo vystúpenie, pretože podľa jeho slov Matovič sedí pohodlne v opozičnej poslaneckej lavici a už niekoľko rokov nemá takú zodpovednosť ako on.

Predseda vlády sa vo svojom vystúpení obrátil aj na poslancov za SaS. "Očakávam, že zásadne vyzvete predsedu strany, aby opustil politický život, pretože kšeftoval s voľbou generálneho prokurátora v priamom prenose naživo," povedal v súvislosti so stretnutím lídra SaS Richarda Sulíka s Marianom K.

"Ak dovolíme, aby sa v tejto krajine konzekvencie vyvodzovali len na základe žiadosti jedného novinára a ultimáta jedného opozičného politika, je to cesta do pekla," uzavrel premiér svoje piatkové vystúpenie v parlamente.

SaS nemá právo niekoho odvolávať, hovorí R. Raši, pripomína kauzu Sasanka



Keby SaS po zverejnení správ svojho lídra Richarda Sulíka s Marianom K. a po kauze Sasanka žiadala jeho odchod zo strany, mala by v súčasnosti právo žiadať odvolanie niekoho iného. Počas piatkovej mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR to povedal podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD). Schôdzu iniciovala opozícia, ktorá chce vysloviť nedôveru premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) pre to, že neinicioval odvolanie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej pre jej údajné kontakty s Marianom K.

"Vám nevadí, že váš predseda po takejto komunikácii neodstúpil? Toto je niečo, na čo stačí povedať sorry?" apeloval na poslancov z klubu SaS v súvislosti s prepisom komunikácie Sulíka s Marianom K., ktorý bol v minulosti zverejnený. Pripomenul aj video zo stretnutia týchto dvoch, na ktorom hovorili o voľbe generálneho prokurátora. Skonštatoval, že keby vtedy žiadali odchod Sulíka, dnes by mali právo žiadať odchod niekoho iného.

Poukázal aj na Matovičove slová, ktorými vysvetlil svoje stretnutie s Marianom K. Líder OĽaNO v minulosti povedal, že ho podnikateľ kontaktoval v súvislosti s voľbami a podľa Rašiho slov v pléne chcel byť číslo 150 na kandidátke OĽaNO. Raši zdôraznil, že na kandidačnej listine OĽaNO sú posledné miesta tie najatraktívnejšie.

Matovič v diskusii zdôraznil, že premiér pri odvolávaní Jankovskej nemusel čakať na žiaden dôkaz, keďže Jankovská po odovzdaní mobilu o tom dostala aj písomnú informáciu od polície. Matovič v pléne tiež uviedol, že za stretnutie s Marianom K. sa nikdy neospravedlnil a ani sa neospravedlní, pretože sa nemá za čo ospravedlňovať.

Poslanec Gábor Grendel (OĽaNO) poukázal na to, že problém nie je v tom, že by Jankovská komunikovala s Marianom K., ale v tom, že jej polícia musela zobrať telefón. "Svoj mobilný telefón nemusel odovzdať polícii ani Richard Sulík, ani Igor Matovič, ani Miroslav Beblavý. Svoj mobilný telefón musela odovzdať pani Jankovská, ktorá s vami kandidovala v roku 2016," povedal v reakcii na Rašiho vyjadrenie.

Poslankyňa Anna Zemanová (SaS) poukázala na večierky, na ktorých sa vysokopostavení členovia strany Smer-SD zúčastnili spolu s Marianom K. Pripomenula správy medzi Alenou Zs. a "maznákom". Zdôraznila, že mimoriadna schôdza je o tom, že Pellegrini nevyvodil politickú zodpovednosť za konanie Jankovskej.

Poslanec Ján Marosz (OĽaNO) pripomenul výrok Antonina Vadalu z minulosti, keď Rašiho označil za jedinú alternatívu v komunálnych voľbách. Na prepojenia Smeru-SD a Rašiho s Vadalom upozornil v pléne aj Matovič.

Peter Pčolinský (Sme rodina) podotkol, že v pléne sedí len zopár poslancov Smeru-SD. "Mne to príde, že vašim vlastným poslancom nezáleží na imidži tejto vlády," povedal. Poukázal na to, že pri odvolávaní ministrov SNS v minulosti v pléne sedel celý ich poslanecký klub a "bili sa za nich".

Chronológia pokusov parlamentu o odvolanie predsedu vlády



V Národnej rade Slovenskej republiky (NR SR) sa začala mimoriadna schôdza na vyslovenie nedôvery premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD). Návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi musia poslanci NR SR podporiť 76 hlasmi, aby bol úspešný.

Parlament odvolal z funkcie premiéra Vladimíra Mečiara po prvý raz 23. apríla 1991, keď mu vyslovilo nedôveru Predsedníctvo Slovenskej národnej rady (SNR) – podľa vtedajšej legislatívy nebolo potrebné hlasovanie pléna.

Druhý raz bola Mečiarova vláda odvolaná 14. marca 1994, tento raz už po hlasovaní poslancov parlamentu.

Tretí raz vyslovila NR SR nedôveru vláde Ivety Radičovej 11. októbra 2011, keď bolo toho hlasovanie spojené s hlasovaním o tzv. eurovale.

TASR prináša výberový chronologický prehľad premiérov, ktorí čelili odvolávaniu v parlamente od roku 2000.

13. apríla 2000 - MIKULÁŠ DZURINDA

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Mikulášovi Dzurindovi (SDKÚ). Na žiadosť poslancov z Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) a Slovenskej národnej strany (SNS) zvolal predseda parlamentu schôdzu NR SR. Pri hlasovaní sa prezentovalo 141 poslancov, za vyslovenie nedôvery bolo 60 poslancov, proti 72 poslancov a 9 nehlasovalo. Podľa HZDS bol premiér zodpovedný za prepad koruny a rast nezamestnanosti.

4. júna 2002 - MIKULÁŠ DZURINDA

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Mikulášovi Dzurindovi (SDKÚ). Pri hlasovaní sa prezentovalo 106 poslancov, za návrh vysloviť premiérovi nedôveru hlasovalo 52, proti bolo 35, hlasovania sa zdržalo 18 a jeden nehlasoval vôbec. Aj tento návrh na zvolanie rokovania parlamentu podal poslanecký klub HZDS. Dôvody sa zhodovali s predošlou schôdzou.

6. júla 2005 - MIKULÁŠ DZURINDA

NR SR nevyslovila nedôveru premiérovi Mikulášovi Dzurindovi (SDKÚ). Odvolanie premiéra podporilo 60 poslancov zo 122 prítomných. Proti hlasovalo 61 členov zákonodarného zboru, žiaden sa nezdržal a jeden nehlasoval. Schôdza, ktorú zvolal predseda NR SR na návrh 37 opozičných poslancov, sa začala 28. júna 2005. Predkladatelia návrhu Dzurindovi vyčítali, že odmieta bližšie vysvetliť financovanie SDKÚ.

6. decembra 2007 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Zo 79 prítomných koaličných poslancov bolo proti odvolaniu Fica a pádu vlády 78 zákonodarcov. Poslanci opozičných strán sa nočného rokovania parlamentu nezúčastnili, po otvorení 17. schôdze opustili rokovaciu sálu. Opozícia chcela odvolať premiéra pre zodpovednosť vlády za kauzu v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF).

22. januára 2008 – ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Parlament rokoval o návrhu celú noc. Na hlasovaní sa zúčastnilo 134 zo 150 poslancov. Za vyslovenie nedôvery premiérovi hlasovalo 55, proti bolo 78 a jeden poslanec sa zdržal hlasovania. Fica chceli odvolať pre kauzu na SPF, spôsob nadobudnutia jeho vinice a pre premiérove výroky na adresu opozičných politikov i médií.

14. septembra 2011 - IVETA RADIČOVÁ

NR SR nevyslovila nedôveru predsedníčke vlády SR Ivete Radičovej (SDKÚ-DS). Za návrh strán Smer-SD a SNS hlasovalo 69 poslancov zo 147 prítomných. Dôvodom tohto hlasovanie bola okrem iného kauza Daňového riaditeľstva SR.

11. októbra 2011 – IVETA RADIČOVÁ – hlasovanie bolo úspešné

NR SR vyslovila nedôveru premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS) a jej vláde. Radičová napriek nesúhlasu koaličného partnera SaS presadila spojenie hlasovania o návrhu o rozšírení dočasného eurovalu s hlasovaním o dôvere vláde. Poslanci NR SR neschválili rozšírenie eurovalu a kabinetu tak vyslovili nedôveru. Za záchranný mechanizmus zahlasovalo len 55 poslancov, potrebných bolo minimálne 76 hlasov.

17. - 19. septembra 2013 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Za vyslovenie nedôvery zahlasovalo 59 členov snemovne, proti bolo 82, jeden sa zdržal. Proti vysloveniu nedôvery hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD. Príčinou návrhu opozície na odvolanie bola informácia, že podklady vládneho materiálu o získaní 49-percentného podielu v materskej spoločnosti Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) údajne pripravovala finančná skupina J&T.

13. februára 2014 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 49 poslancov zo 128 prítomných, proti bolo 78 členov snemovne, jeden sa zdržal. Opozícia svoj návrh zdôvodnila tzv. kauzou emisných kvót z roku 2008.

10. novembra 2014 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Za jeho odvolanie po 49-hodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo 53 zo 133 prítomných poslancov. Opozícia sa pokúsila odvolať premiéra pre korupčného podozrenia.

23. septembra 2016 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Za jeho odvolanie hlasovalo 36 poslancov zo 116 prítomných. Celý klub Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) v sále chýbal. Odvolanie premiéra iniciovala opozícia, pretože mu vyčítala nečinnosť v daňovej kauze Bašternák.

16. februára 2017 - ROBERT FICO

NR SR nevyslovila nedôveru predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD). Za zosadenie premiéra na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo 60 poslancov zo 130 prítomných. Opozícia chcela odvolať predsedu vlády za to, že sa spreneveril svojmu verejnému prísľubu zachovať stabilné ceny energií.