Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci odmietli opätovné zavedenie dvojkolovej voľby predsedov VÚC

Na snímke plénum NR SR. Foto: TASR - Jakub Kotian

Predkladatelia argumentovali tým, že dvojkolový systém voľby funguje ako poistka proti antisystémovým, extrémnym a populistickým silám.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Voľba predsedov vyšších územných celkov (VÚC) nebude dvojkolová. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok odmietli novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva z dielne poslancov za SaS. Navrhovali tiež, aby sa dvojkolová voľba zaviedla aj pre voľbu starostov obcí a primátorov miest.

Predkladatelia argumentovali tým, že dvojkolový systém voľby funguje ako poistka proti antisystémovým, extrémnym a populistickým silám, "pretože dokáže efektívne korigovať prekvapenia z prvého kola". Víťaz by tam mal podľa nich silnejšiu legitimitu, keďže zvyčajne dostáva v druhom kole viac hlasov ako ktorýkoľvek iný kandidát v prvom kole.

Chceli tiež, aby platilo, že pokiaľ ani jeden z kandidátov na predsedu kraja alebo starostu obce nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, do 14 dní by sa konalo druhé kolo. V ňom by sa vyberalo z dvoch kandidátov, ktorí získali najviac platných hlasov.

Zároveň navrhovali, aby mal predseda NR SR vyhlásiť voľby do orgánov samosprávnych krajov a voľby do orgánov samosprávy obcí aj vtedy, ak pre druhé kolo volieb nie sú dvaja kandidáti alebo kandidáti získali v druhom kole volieb rovnaký počet hlasov.