Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Poslanci okolo Pellegriniho odmietajú povinné očkovanie

Na snímke uprostred predseda strany Hlas - SD Peter Pellegrini, foto z archívu. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Raši namietal voči slovám vicepremiérky Veroniky Remišovej, ktorá pri apele na opozíciu pripomenula, že jej predstavitelia v minulosti zavádzali povinné očkovania určitých skupín obyvateľov.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo expremiéra Petra Pellegriniho odmietajú povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 i prípadné podieľanie sa neočkovaných na financovaní nákladov na liečbu. Na utorkovej tlačovej konferencii Pellegrini s exministrom zdravotníctva Richardom Rašim (nezaradený) skonštatovali, že ide o úplne inú situáciu, ako keď sa v minulosti zavádzalo povinné očkovanie proti tetanu či proti chrípke u určitých vekových kategórií. Pellegrini zároveň tvrdí, že nikdy nespochybňovali ani očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Raši namietal voči slovám vicepremiérky Veroniky Remišovej (Za ľudí), ktorá pri apele na opozíciu pripomenula, že jej predstavitelia v minulosti zavádzali povinné očkovania určitých skupín obyvateľov. Podľa Rašiho je to neporovnateľné aj preto, lebo vakcíny, o ktorých sa hovorí, boli roky odskúšané a vedelo sa o ich prípadných vedľajších účinkoch. Pri súčasných vakcínach proti ochoreniu COVID-19 ide podľa neho len o podmienečne registrované očkovacie látky. Za otázne považuje i to, či budú účinné proti novému variantu omikron.

Remišová v utorok vyzvala prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby jasne a priamo podporila povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Strana Za ľudí bude podľa nej presadzovať povinné očkovanie minimálne pre ľudí nad 60 rokov od začiatku budúceho roka. Opozíciu vyzvala, aby nebola pokrytecká a očkovanie podporila.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) avizoval, že by mal v stredu (8. 12.) vláde predložiť uznesenie, ktorým ho kabinet zaviaže vypracovať právnu analýzu k povinnému očkovaniu a analýzu prípadnej finančnej spoluúčasti nezaočkovaných ľudí na liečbe. Predpokladá, že by na to mohol mať mesiac a následne by sa na základe aktuálnej situácie mohli rozhodnúť.

Opozícia dlhodobo hovorí, že nemožno ľudí do očkovania nútiť. Odmieta tiež vytváranie "občanov druhej kategórie" z neočkovaných.