Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Poslanci okolo Tarabu budú k zákonom v pléne pristupovať individuálne

Na snímke poslanec NR SR Tomáš Taraba. Foto: TASR - Jakub Kotian

Taraba upozornil, že ak sa neprijmú opatrenia, od januára môže dôjsť k zatváraniu fabrík.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Tomáša Tarabu budú k návrhom zákonov v pléne pristupovať individuálne. Taraba na pondelkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že nie sú súčasťou vládnej koalície, ako niektorí naznačovali posledné dva mesiace. Dodal, že sú ochotní podporiť menšinovej vláde Eduarda Hegera (OĽANO) dobré návrhy na boj s infláciou a energetickou krízou. Zároveň odmieta označovanie jeho poslancov za fašistov.

"Ak Richard Sulík nedodá hlasy na predčasné voľby a zmenu ústavy, ako poslanci budeme pristupovať ku každému zákonu individuálne, budeme predkladať vlastné návrhy zákonov a budeme vyhodnocovať, ktoré zákony prechádzajú nám a v akej kvalite ich predkladá niekto iný. Nebudeme mať žiaden problém hlasovať za zákony, ktoré na Slovensku zrazia ceny elektrickej energie. O týchto veciach s koalíciou rokujeme," povedal.

Ozrejmil, že sa v tejto súvislosti už stretol s predsedom parlamentu a Sme rodina Borisom Kollárom. Taraba upozornil, že ak sa neprijmú opatrenia, od januára môže dôjsť k zatváraniu fabrík. Namieta, že odchádzajúci minister hospodárstva nechal na stole len kozmetické opatrenia. Nominácie na nových ministrov sú podľa Tarabu skôr z liberálnejšieho spektra. Vidí za tým možnú dohodu s SaS.

Skonštatoval, že na riadnej parlamentnej schôdzi sa uvidí, ako bude SaS pristupovať k vládnym návrhom a či bude riadnou opozičnou stranou. Podotkol, že sa bude treba pozrieť aj na rozdelenie postov predsedov výborov, ktoré SaS zastáva. "Ak sa naozaj prihlásia k tomu, že sú opozícia, tak potom si myslím, že SaS by mala mať menej predsedov výborov, ako má," vyhlásil.

Čo sa týka mimoriadnej schôdze na odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), Taraba hovorí o vážnych výhradách. Pod iniciovanie schôdze sa podpísali aj jeho poslanci. Na margo prípadného odvolávania ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) uviedol, že zásadnú chybu urobil Sulík. "Nemal povedať, že ak bude Matovič odvolaný, vráti sa s SaS do vlády. Nemyslím si, že niekto chce pomáhať SaS vracať sa do vlády," povedal Taraba.