Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Poslanci opäť presunuli hlasovanie o zmenách pri núdzovom stave

NR SR, archívna snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Rovnako presunuli aj hlasovanie o novele zákona o Ústavnom súde SR.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú vo štvrtok hlasovať o novele zákona o bezpečnosti štátu, ktorá má umožniť opätovné predlžovanie núdzového stavu o 40 dní. Hlasovanie presunuli na najbližšiu schôdzu parlamentu. Rovnako presunuli aj hlasovanie o novele zákona o Ústavnom súde SR. Plénum o tom rozhodlo hlasovaním. Procedurálny návrh na preloženie hlasovania predložil podpredseda NR SR Milan Laurenčík (SaS) na návrh štyroch koaličných poslaneckých klubov. Hlasovanie by sa malo uskutočniť na "najbližšej schôdzi NR SR podľa toho, ako ju predseda NR SR zvolá".

Z novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu vyplýva, že vláda by mohla vyhlásený núdzový stav opakovane predlžovať najviac o 40 dní. Schváliť to však bude musieť parlament, a to najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti predĺženého núdzového stavu. Cieľom novely zákona o Ústavnom súde SR je zas doplniť možnosť prieskumu rozhodnutia o predĺžení núdzového stavu Ústavným súdom SR.



Hlasovanie o novelách sa už raz presunulo, pretože koalícia nemala v pléne dostatok poslancov aj z dôvodov karantény. Na schválenie novely ústavného zákona totiž treba 90 hlasov poslancov.

Aktuálne vyhlásený núdzový stav by sa mal na Slovensku skončiť 29. decembra, ak ho vláda nevyhlási nanovo. Otázka jeho predlžovania nie je úplne jasná, zákon túto možnosť nešpecifikuje. Vyriešiť to mala práve novelizácia ústavného zákona. Po skončení núdzového stavu by mali prestať platiť aj zákaz vychádzania a lockdown vyhlásený vládou.

Kabinet núdzový stav pre pandémiu nového koronavírusu vyhlásil v zmysle ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu od 1. októbra na 45 dní, následne ho od 15. novembra predĺžil o ďalších 45 dní. Platil aj so zákazom vychádzania a s rôznymi výnimkami. Medzi nimi boli napríklad výnimky na základe negatívneho výsledku testu na ochorenie COVID-19 v rámci celoplošného testovania.

V čase núdzového stavu môže štát v zmysle platného zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle zákona trvať 90 dní.

Núdzový stav v súvislosti s pandémiou vyhlásila vláda už dvakrát. Prvýkrát to bolo pri prvej vlne na jar. Kabinet ho vtedy vyhlásil 16. marca, trval do polnoci zo soboty na nedeľu 14. júna. Týkal sa iba zdravotníctva. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila od 12. marca, trvá naďalej.


Núdzový stav sa má skončiť 29. decembra, s ním aj zákaz vychádzania



Národná rada SR nerozhodla o novele zákona o bezpečnosti štátu, ktorá má umožniť opätovné predlžovanie núdzového stavu o 40 dní. Keďže zatiaľ novela neprešla, núdzový stav sa má skončiť 29. decembra. S ním sa má skončiť aj tzv. lockdown a zákaz vychádzania, ktoré začnú platiť od soboty (19. 12.).

Termín 29. decembra je uvedený aj v uznesení vlády, ministri oznamovali, že sprísnené protiepidemiologické opatrenia by mali platiť do 10. januára 2021.

Poslanci parlamentu sú pripravení prísť na hlasovanie do konca roka. Hlasovanie je zatiaľ presunuté na najbližšiu schôdzu. Opätovné predlžovanie núdzového stavu je nejednoznačné a koalícia chce nejasnosti vyriešiť práve spomínanou novelou.

V sobotu sa zatvoria prevádzky a od 5.00 h bude platiť aj zákaz vychádzania. Platí však viacero výnimiek. Povolená je napríklad cesta za prácou, nákup potravín, liekov či krmiva, cesta na poštu aj do výdajne tovaru. Otvorené tiež môžu byť lyžiarske strediská aj kostoly. Povolený je aj pobyt v prírode či šport v exteriéri.

Rovnako možno vycestovať v prípade zabezpečenia starostlivosti o blízku osobu, povolená je aj cesta s dieťaťom za rodičom alebo osobou, ktorá má právo styku s dieťaťom. Navštíviť možno dieťa, ktoré je umiestnené v centre pre deti a rodiny na základe rozhodnutia súdu. Výnimka platí aj na cestu klienta zariadenia sociálnych služieb, rodinného príslušníka alebo blízkej osoby klienta zariadenia sociálnych služieb do alebo z tohto zariadenia, ďalšou podmienkou je negatívny test na nový koronavírus.

G. Grendel: Poslanci sú pripravení prísť na hlasovanie ešte do konca roka



Ak budú poslanci Národnej rady (NR) SR zdravotne v poriadku, sú k dispozícii do 29. decembra kedykoľvek prísť, aby mohli odhlasovať novelu ústavného zákona o bezpečnosti štátu, ktorá má umožniť opätovné predlžovanie núdzového stavu o 40 dní. Novinárom to povedal podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO). Aktuálne vyhlásený núdzový stav sa má skončiť 29. decembra.

"Sme, samozrejme, k dispozícii do 29. decembra kedykoľvek prísť, ak bude pandemická situácia taká, že kolegovia budú zdravotne v poriadku a budeme môcť zákon schvaľovať," povedal Grendel novinárom po skončení sa schôdze. O termíne, kedy by sa mohli poslanci opäť stretnúť na hlasovaní, sa podľa neho ešte nerozprávali.

Na schválenie ústavného zákona je potrebných 90 hlasov, podľa Grendela sa viacerí poslanci zo štvrtkového hlasovania zo zdravotných dôvodov ospravedlnili, preto nemohli o legislatíve rozhodnúť.

Hlasovanie presunuli na najbližšiu schôdzu parlamentu. Hlasovanie by sa malo uskutočniť na "najbližšej schôdzi NR SR podľa toho, ako ju predseda NR SR zvolá".

Z návrhu novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu vyplýva, že vláda by mohla vyhlásený núdzový stav opakovane predlžovať najviac o 40 dní. Schváliť to však bude musieť parlament, a to najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti predĺženého núdzového stavu.