Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Hlasovanie o odvolávaní Mikulca pre neuznášaniaschopnosť presunuli

Na snímke vľavo minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) a vpravo opozičný poslanec Robert Fico (Smer-SD) počas mimoriadnej schôdze parlamentu v Bratislave v utorok 15. novembra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD, Mikulcovi vyčíta nezvládanie migračnej krízy a kritizuje aj riadenie rezortu.

Bratislava 15. novembra (TASR/Teraz.sk) - Plénum Národnej rady (NR) SR nebolo v utorok ani po prestávke uznášaniaschopné pri hlasovaní o návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) preto prerušil schôdzu a hlasovanie presunul na 1. decembra.

Návrh na odvolanie Mikulca z funkcie podal opozičný Smer-SD. Vyčíta mu nezvládanie migračnej krízy, kritizuje ho aj za riadenie rezortu. Vláda návrh opozície odmietla. Mikulec hovorí o zavádzaní zo strany opozície. Slovensko podľa neho situáciu zvláda dobre, podčiarkol potrebu ochrany vonkajších hraníc Schengenu.



Diskusia k návrhu na odvolanie Mikulca sa skončila, 18.30 h sa má hlasovať


V Národnej rade (NR) SR sa v utorok podvečer skončila diskusia k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Návrh predniesol predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico, vyjadril sa aj v závere diskusie. Mikulcovi vyčítal nezvládanie migračnej krízy, kritizoval aj riadenie rezortu.

Stanovisko vlády, ktorá odmietla návrh Smeru-SD, odôvodnil minister financií Igor Matovič (OĽANO). Do diskusie sa zapojil aj Mikulec. Odmietol argumenty opozície, označil ich za zavádzanie verejnosti. Migračnú vlnu podľa neho Slovensko zvláda dobre. Zopakoval potrebu ochrany vonkajších hraníc Schengenu.

Okrem 11 písomne prihlásených poslancov vystúpili podvečer aj traja ústne prihlásení. Diskusii dominovali vyjadrenia opozície.

Fico požiadal, aby sa hlasovanie o návrhu konalo až 29. novembra na ďalšej riadnej schôdzi. Spravodajca však oznámil termín na utorok 18.30 h.

Šipoš: Beriem za slovo Kollára, že nebude hlasovať za odvolanie Mikulca


Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš berie za slovo predsedu Sme rodina a parlamentu Borisa Kollára, že nebude hlasovať za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Šipoš preto očakáva, že minister ostane vo funkcii. Jana Bittó Cigániková (SaS) kritizuje členov vlády, tvrdí, že by hlasovala za odvolanie Mikulca, ale aj iných.

"Beriem za slovo Borisa Kollára, ktorý povedal, že nebude hlasovať za odvolanie Romana Mikulca. My ho, samozrejme, podporíme, takže očakávam, že ostane vo funkcii," povedal Šipoš v utorok novinárom. Ak by niektorí poslanci Sme rodina hlasovali za jeho odvolanie, išlo by podľa neho o porušenie koaličnej zmluvy.

Kollár už minulý týždeň avizoval, že poslanci za Sme rodina sa pri hlasovaní o odvolávaní ministra vnútra zdržia. Pripúšťa, že jeden alebo dvaja jeho poslanci môžu hlasovať za.

Bittó Cigániková zopakovala postoj SaS, že jej poslanci sa nezúčastnia na hlasovaní, aby znížili kvórum. Ak sa pridá zvyšok opozície, nemusel by byť parlament uznášaniaschopný, a tak by hlasovanie mohlo byť 29. novembra, čo je prvý deň ďalšej riadnej schôdze. "Tam sa dohodneme, ako budeme postupovať," povedala. Bittó Cigániková si myslí, že v spoločnosti je každým dňom silnejšia nenávisť, a to najmä pre správanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) a jeho kolegov, ktorí mu to tolerujú. "Ja by som rada hlasovala za odvolanie nielen pána Mikulca, ale každého člena vlády, možno s výnimkou pána Lengvarského a pána Káčera, ktorí tam nie sú kvôli tejto vláde, ale napriek nej," dodala. Poslanec Martin Klus, ktorý odišiel z klubu SaS, novinárom povedal, že nebude hlasovať za odvolanie Mikulca.

Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga nepodporí odvolanie Mikulca. Problém s nelegálnou migráciou je podľa neho na maďarsko-srbskej hranici. Očakával by od šéfa Smeru-SD Roberta Fica, že nebude politikárčiť. "Potrebujú spochybniť Mikulca, policajného prezidenta, a to len preto, aby bola neistota, čo sa týka vyšetrovaní," povedal.

Parlament v utorok rokuje o návrhu na odvolanie ministra vnútra. Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD, Mikulcovi vyčíta nezvládanie migračnej krízy a kritizuje aj riadenie rezortu.

Saková: Mikulec sa nemôže pri kríze vyhovárať na nepredvídateľnú situáciu


Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) sa pri probléme nelegálnej migrácie nemôže vyhovárať na nepredvídateľnú medzinárodnú situáciu ani na predchádzajúce vlády. V diskusii v pléne Národnej rady (NR) SR k návrhu na jeho odvolanie to povedala poslankyňa a exministerka vnútra Denisa Saková.

"Stali sme sa obľúbeným koridorom nelegálnej migrácie do Nemecka a za toto treba prebrať zodpovednosť," vyhlásila Saková s tým, že nelegálna migrácia ďalej do Európy tu vždy bola bola, je a bude. "Záleží len na človeku, ministrovi vnútra a vláde, ako sa s ňou vysporiadame. Čím viac ju utlmíme, tým bude menšia," dodala.

To, čo sa dnes deje na Slovensku, sme podľa Sakovej nevideli za posledných 15 rokov od nášho vstupu do Schengenu. Ani v krízových rokoch 2015 a 2016 sme podľa nej neboli svedkami takejto migrácie. Tvrdí, že ministerstvo vnútra malo už v júli tohto roka informáciu, že nelegálna migrácia stúpla o 170 percent a v septembri to malo byť už o 290 percent.

"Ministerstvo vnútra bolo už v lete upozorňované zo strany Českej republiky i mimovládnych inštitúcií, že sa migračná vlna bude zväčšovať," pripomenula Saková s tým, že minister nekonal, nerob

Do diskusie k odvolávaniu Mikulca sa prihlásilo 11 rečníkov písomne

Do diskusie k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) sa v pléne Národnej rady (NR) SR prihlásilo 11 rečníkov písomne. V úvode schôdze prečítal odôvodnenie odvolávania ministra líder Smeru-SD Robert Fico. Stanovisko vlády predniesol minister financií a líder OĽANO Igor Matovič, kabinet s návrhom opozície nesúhlasí. Vystúpil aj minister Mikulec.

Z písomne prihlásených rečníkov je jeden za poslanecký klub. Rečniť môže podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Kedykoľvek môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NRSR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. "V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená," píše sa v rokovacom poriadku NRSR.

Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

R. Mikulec tvrdí, že opozícia zavádza pri problematike nelegálnej migrácie


Opozícia zavádza vo svojich tvrdeniach v súvislosti s nelegálnou migráciou. Vyhlásil to minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) počas diskusie k návrhu na jeho odvolanie v Národnej rade (NR) SR. Pripomenul, že Schengen nie je o ochrane vnútorných hraníc jednotlivých krajín, ale o ochrane tej vonkajšej.

V súvislosti s kontrolami na vnútorných hraniciach krajín schengenského priestoru pripomenul ustanovenia dohody, že ich obnova má byť mimoriadna a dočasná. Migrácia a prekročenie vonkajších hraníc ľuďmi z tretích krajín by podľa jeho slov v zmysle schengenskej dohody nemali byť dôvodom na zavádzanie opätovných vnútorných kontrol. Zopakoval, že situáciu treba riešiť na vonkajších hraniciach celého Schengenu.

Deklaroval tiež, že súčasná vláda odmieta povinné kvóty. "Odmietame povinné kvóty. Na druhú stranu sa snažíme v rámci Európskej únie a s jednotlivými štátmi riešiť nelegálnu migráciu, ktorá je niekoľkonásobne zvýšená," podotkol. Poukázal aj na problematiku grécko-tureckých hraníc.

"Nie sme vystavení žiadnej medzinárodnej hanbe, práve, naopak," dodal Mikulec. Poukázal na iniciatívy SR na medzinárodnej úrovni, napríklad v otázke sprísnenia trestov pre prevádzačov. Zastal sa aj vedenia Policajného zboru a migračného úradu. Zároveň odmietol, že by Slovensko zlyhalo na hranici s Maďarskom a zopakoval ustanovenia schengenskej dohody. Kontroly by podľa neho len skomplikovali situáciu v pohraničí obdobne, ako na českých hraniciach po obnovení kontrol zo strany ČR. Nepovažuje to za koncepčné riešenie v medziach Schengenu a platných smerníc EÚ.

Minister vyhlásil, že opozícia sa snaží prekrývať svoje chyby a pripomenul viaceré kauzy Smeru-SD. Vyčítal im aj nedostatočné opatrenia pre ľudí. "Mali ste na starosti samých seba a vynášať tašky plné peňazí niekde do Dubaja," dodal.

Na snímke druhý vľavo minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) počúva počas mimoriadnej schôdze parlamentu v Bratislave v utorok 15. novembra 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann



Richard Takáč (Smer-SD) skonštatoval, že Mikulec s vládou opätovne potvrdili, že im nezáleží na občanoch SR. "Vystúpenie Mikulca potvrdilo, že z inej galaxie je celá vláda," poznamenal a poukázal na nárast nelegálnej migrácie a zhoršenie situácie. Odmieta, že by to súčasná vláda zvládala. Obdobne to vníma aj Ladislav Kamenický (Smer-SD). Z vyjadrenia ministra podľa jeho slov vyplýva, že sa vláda vykašlala na ochranu našich hraníc. Mikulca označil za hrozbu pre SR.



Matovič predniesol v pléne nesúhlas vlády s návrhom na odvolanie Mikulca


Vláda považuje návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) za politicky motivovaný, podložený nepravdivými a zavádzajúcimi informáciami so snahou o diskreditáciu ministra. Kabinet deklaruje, že minister vykonáva funkciu profesionálne. Nesúhlas vlády s návrhom na odvolanie predniesol v pléne Národnej rady (NR) SR minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Vláda odmietla tvrdenia Roberta Fica (Smer-SD) a ďalších opozičných poslancov, ktorí zneužili problematiku nelegálnej migrácie. "Rezort vnútra a rovnako tak minister vnútra od začiatku túto problematiku aktívne a kontinuálne vysvetľujú a zároveň sa starajú o základné potreby nelegálnych migrantov v našej krajine," vyhlásil Matovič.

Vláda vysvetľuje, že súčasná prítomnosť nelegálnych migrantov na Slovensku je priamym dôsledkom zavedenia hraničných kontrol Česka na spoločnej vnútornej hranici Schengenu. Česká strana to urobila protiprávne, v rozpore s európskymi právnymi rámcami a schengenským kódexom. "Urobila tak napriek svojmu sľubu a výslovnej dohode z predchádzajúcich rokovaní, že sa tak nestane, respektíve že to môže byť a bude až jej posledný krok," skonštatovala vláda. Zároveň deklaruje, že doterajšie kroky rezortu v oblasti migrácie podporuje a stojí za nimi.

R. Fico vyčíta R. Mikulcovi "absolútne zlyhanie" pri migrácii


Líder Smeru-SD Robert Fico vyčíta ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO) absolútne zlyhanie pri nelegálne migrácii. Situáciu podľa neho šéf rezortu nezvláda a musí byť odvolaný. Hovorí o medzinárodnej hanbe, ktorej je Slovensko vystavené. Skonštatoval to v úvode diskusie o návrhu na odvolanie Mikulca.

"Mikulec spôsobil Slovensku nielen medzinárodnú blamáž pri 15. výročí vstupu Slovenska do Schengenu. Je to neschopný minister. Nechráni hranice s Maďarskom," vyhlásil Fico. Dodal, že rezort vnútra nie je pod jeho vedením schopný chrániť občanov SR. Fico kritizoval aj vyjadrenia Mikulca a jeho nominantov v súvislosti s migráciou a Českou republikou. Poukázal aj na situáciu v českom pohraničí. Odmieta tiež, aby sa slovenské orgány vyhovárali na Maďarsko, že odmieta plnenie readmisných dohôd.

Šéf Smeru-SD okrem iného skonštatoval, že vláda SR nie je schopná plniť si povinnosti plynúce zo schengenských zmlúv a zabezpečovať vnútorné hranice SR s Maďarskom. Hovorí o potrebe výmeny vlády. Argumentuje hroziacim sa zhoršením situácie s nelegálnou migráciou. Obáva sa, že opätovne budú na stole povinné migračné kvóty a že súčasné vedenie štátu sa voči tomu nepostaví a odsúhlasí ich.