Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Poslanci ukončili diskusiu k návrhu na odvolanie M. Šutaja Eštoka

Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a poslanec parlamentu SR Tibor Gašpar (Smer-SD) počas 4. schôdze NRSR v Bratislave 24. novembra 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

Opozícia trvá na vyslovení nedôvery, koalícia to odmieta. Vláda s návrhom na odvolanie nesúhlasí.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili v stredu dopoludnia diskusiu k návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). V závere vystúpili opoziční poslanci, za navrhovateľov tiež šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka a vystúpil aj poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). Hlasovanie o vyslovení nedôvery ministrovi bude o 11.00 h.

Opozícia trvá na vyslovení nedôvery, koalícia to odmieta. Vláda s návrhom na odvolanie nesúhlasí.

O návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi začalo plénum rokovať vo štvrtok (23. 11.). Premiér Robert Fico (Smer-SD) v úvode rokovania deklaroval, že minister má jeho dôveru a vláda s návrhom na odvolanie nesúhlasí.

Opozícia chce Šutaja Eštoka odvolať pre čistky vo vedení polície. Tvrdí, že minister porušil zákon, keď nekomunikoval s Úradom pre ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti pri rozhodnutí o postavení vyšetrovateľov mimo služby, pričom títo mali status chráneného oznamovateľa. Kritizuje tiež opatrenia na slovensko-maďarských hraniciach, ktoré považujú jej predstavitelia za divadlo.