Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci v stredu rokujú o reforme národných parkov

Na archívnej snímke poslanci Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V diskusii v pléne NR SR zväčša opoziční poslanci kritizovali, že koalícia predložila rozsiahle pozmeňujúce návrhy k novele, ktorá bola pôvodne krátka.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Stredajšiemu rokovaniu Národnej rady (NR) SR dominuje diskusia o návrhu reformy národných parkov. Poslanci o ňom rokujú od utorka (2. 11.) popoludnia. Do debaty sa ústne prihlásilo ešte 16 poslancov. Podľa rokovacieho poriadku je dĺžka ich rečníckeho času desať minút. Poslanci môžu na každého rečníka reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať maximálne dve minúty.

V diskusii dominovalo najmä vystúpenie poslanca Jaromíra Šíbla (OĽANO), ktorý musel druhýkrát čítať svoj pozmeňujúci návrh, keďže predtým sa pomýlil. Jeho návrh má 14 strán, čítal ho takmer dve hodiny.

Návrh legislatívy hovorí o tom, že správa štátnych pozemkov v národných parkoch sa má presunúť pod Štátnu ochranu prírody (ŠOP) SR. S pozmeňujúcim návrhom okrem Šíbla už vystúpil aj Jaroslav Karahuta (Sme rodina). Predložený návrh kritizuje nielen opozícia, ale aj koaliční poslanci, napríklad Patrick Linhart (Sme rodina) či exminister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO).

Po 17.00 h majú poslanci začať mimoriadnu schôdzu o návrhu na odvolanie ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Návrh na vyslovenie nedôvery podali opoziční poslanci.