Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Poslanci pokračujú v rokovaní a v diskusii k zmenám v oblasti potratov

Na archívnej snímke poslanci parlamentu. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Do diskusie sa doteraz zapájali okrem opozičných poslancov aj zákonodarcovia za OĽANO či Jana Bittó Cigániková z SaS.

Bratislava 25. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v rokovaní. V úvode šiesteho dňa 32. schôdze pokračovali zákonodarcovia v diskusii k dvom návrhom na zmeny v oblasti potratov. Novely zákona o umelom prerušení tehotenstva predložili koaličný poslanec za OĽANO Martin Čepček a opozičná strana ĽSNS.

Oba návrhy hovoria o tom, aby sa potraty vykonávali iba vo vymedzených prípadoch. Napríklad len vtedy, ak nie je možné inak zachrániť život ženy alebo ak by nebolo možné inak zabrániť trvalému a vážnemu poškodeniu zdravia matky. Potraty by sa podľa návrhov mohli vykonávať aj vtedy, ak má nenarodené dieťa diagnostikované ťažké poškodenie zdravia, respektíve ak ide o preukázateľne geneticky chybný vývoj plodu a tehotenstvo nepresiahlo 24 týždňov alebo ak "je tehotenstvo následkom spáchania trestného činu na matke a trvanie tehotenstva nepresahuje 12 týždňov".

Do diskusie sa doteraz zapájali okrem opozičných poslancov aj zákonodarcovia za OĽANO či Jana Bittó Cigániková z SaS. Poslanci sa v otázke úpravy oblasti potratov nezhodujú. Do diskusie je prihlásených ešte niekoľko členov parlamentu.

Viacerí poslanci sa z piatkového rokovania ospravedlnili. V piatok by sa nemalo v NR SR ani hlasovať o prerokovaných bodoch, zmenu si odsúhlasilo plénum.