Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poslanci prerokujú 500-eurové očkovacie poukazy v skrátenom konaní

Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) stojí za rečníckym pultom počas návrhu na skrátené legislatívne konanie v súvislosti s 500-eurovými poukážkami pre seniorov ako motiváciu k očkovaniu počas 51. schôdze Národnej rady SR v Bratislave vo štvrtok 2. decembra 2021. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré návrh pripravilo, očakáva negatívny vplyv tohto opatrenia na štátny rozpočet vo výške 500 miliónov eur.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Poukazy za očkovanie v hodnote 500 eur pre obyvateľov Slovenska starších ako 60 rokov prerokujú poslanci Národnej rady (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Zrýchlený režim k novele zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením choroby COVID-19 schválilo plénum v piatok hlasmi 72 zo 143 prítomných poslancov.

Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré návrh pripravilo, očakáva negatívny vplyv tohto opatrenia na štátny rozpočet vo výške 500 miliónov eur. I keď ide približne o 1,2 milióna občanov, rezort neočakáva 100-percentnú účasť na očkovaní. Na poukaz budú mať nárok obyvatelia s trvalým alebo prechodným pobytom na území Slovenska, ktorí vek 60 rokov dovŕšia do konca tohto roka. Podmienkou na získanie poukazu je zaočkovanie posilňujúcou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Poukaz by mohla použiť aj iná fyzická osoba.