Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Poslanci prerokujú zvýšenie platov zdravotníkov v zrýchlenom režime

Na archívnej snímke poslanci Národnej rady (NR) SR sedia v rokovacej miestnosti počas schôdze parlamentu v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Odpracované roky by sa po novom mohli uznávať zdravotníkom aj za roky, keď prácu vykonávali v zahraničí.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú návrh na zvýšenie platov zdravotníkov v skrátenom legislatívnom konaní. Rozhodli o tom vo štvrtok popoludní.

Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe.

Rezort zdravotníctva návrhom reaguje na nedostatok zdravotníckych pracovníkov, pokles záujmu o štúdium jednotlivých zdravotníckych profesií, odchody zdravotníkov zo systému či mimo Slovenska. Zároveň chce predísť avizovaným hromadným výpovediam. "Zámerom je zvrátiť nastolený trend a zabezpečiť stabilizáciu, ako aj nárast personálneho obsadenia ústavných zdravotníckych zariadení kvalifikovaným zdravotníckym personálom," píše sa v predkladacej správe.

Odpracované roky by sa po novom mohli uznávať zdravotníkom aj za roky, keď prácu vykonávali v zahraničí. Základnú zložku mzdy má byť možné zvýšiť tiež za čas na materskej alebo rodičovskej dovolenke. Na jedno dieťa možno započítať najviac tri roky a súhrnne za všetky deti najviac šesť rokov.