Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Poslanci presunuli návrhy o podpore Csemadoku a kultúry menšín

Na archívnej snímke poslanec Národnej rady SR (NRSR) György Gyimesi (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Návrh zákona o finančnej podpore pre Csemadok hovorí o tom, že Maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku - Csemadok by mohol ročne dostávať 300.000 eur od rezortu kultúry.

Bratislava 16. februára (TASR) - Návrhy, ktorými by sa mala zvýšiť finančná podpora Csemadoku, ako aj Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, sa presunuli z aktuálneho rokovania Národnej rady (NR) SR na schôdzu, ktorá sa má začať 26. apríla. Oznámili to v stredu v pléne NR SR. Oba návrhy sú v druhom čítaní.

Návrh zákona o finančnej podpore pre Csemadok hovorí o tom, že Maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku - Csemadok by mohol ročne dostávať 300.000 eur od rezortu kultúry. Predložil ho poslanec György Gyimesi (OĽANO).

Druhý presunutý návrh má umožniť Fondu na podporu kultúry národnostných menšín použiť na svoju prevádzku šesť percent z príjmov, ktoré dostáva v podobe štátneho príspevku. V súčasnosti je oprávnený použiť päť percent. Zmenu predpokladá novela zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín.

Novelizáciou sa má tiež znížiť minimálny podiel z príjmov fondu z príspevku zo štátneho rozpočtu, z prostriedkov Európskej únie a z iných príjmov fondu, ktorý používa na podpornú činnosť, z 95 na 94 percent. Zároveň navrhujú zvýšiť minimálnu zákonom garantovanú sumu, ktorú fondu ročne poskytuje, z 8 miliónov eur na 8,2 milióna eur.