Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Mimoriadne schôdze nebudú, poslanci neschválili program

Na snímke rokovacia sála počas 53. schôdze NR SR 4. decembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Mimoriadna schôdza parlamentu k príprave procesu návratu investičného zlata na Slovensko nebude. Plénum neschválilo v stredu jej program.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Presunuté opozičné návrhy zákonov poslanci na mimoriadnej 54. schôdzi Národnej rady (NR) SR neprerokujú. Plénum program schôdze neschválilo. Schôdzu iniciovala opozícia, ktorá tvrdí, že presunutím jej návrhov boli porušené demokratické práva poslancov.

Za schválenie programu schôdze hlasovalo 56 poslancov, proti bolo 23 a 39 sa zdržali. Proti schváleniu programu hlasovala väčšina poslancov Smeru-SD a nezaradení poslanci Peter Marček a Rastislav Holúbek. Rovnako proti hlasoval aj predseda SNS Andrej Danko, zvyšní poslanci SNS sa zdržali rovnako ako Most-Híd. Opozícia hlasovala za schválenie programu.



Na mimoriadnej schôdzi mali poslanci prerokovať návrhy, ktoré boli presunuté. Na programe tak malo byť 64 bodov. Okrem opozičných návrhov boli medzi nimi aj dva koaličné. Opoziční poslanci zdôraznili potrebu prerokovania týchto návrhov, tvrdia, že je to ich ústavné právo.

O presunutí viac ako polovice návrhov zákonov predložených na aktuálnu 53. schôdzu parlamentu rozhodli poslanci minulý týždeň hlasovaním v pléne. Procedurálny návrh predložil predseda Smeru-SD Robert Fico. Odôvodnil ho potrebou rozsiahlejšej diskusie k schvaľovaniu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Koaliční lídri avizovali, že schôdzu iniciovanú opozíciou neotvoria. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár argumentoval tým, že väčšina presunutých bodov boli recyklované návrhy zákonov, ktoré parlament už viackrát odmietol.

Opozícia už avizovala, že ak koalícia odmietne otvoriť mimoriadnu schôdzu na prerokovanie ich návrhov, bude sa podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča snažiť vyvodzovať zodpovednosť voči premiérovi a podpredsedovi Smeru-SD Petrovi Pellegrinimu. Nezaradení poslanci pôsobiaci v koalícii Progresívne Slovensko (PS)-Spolu už avizovali, že v prípade neotvorenia schôdze podajú podnet na Ústavný súd (ÚS) SR.

Mimoriadna schôdza k návratu investičného zlata na Slovensko nebude


Mimoriadna schôdza parlamentu k príprave procesu návratu investičného zlata na Slovensko nebude. Plénum neschválilo v stredu jej program. Jediným jeho bodom bol návrh uznesenia, ktorým chcel parlament zaviazať Národnú banku Slovenska (NBS) k tomu, aby začala proces návratu zlata z Veľkej Británie. Zvolanie mimoriadnej schôdze k tejto problematike inicioval koaličný Smer-SD prostredníctvom poslanca Roberta Fica.



Za prijatie programu hlasovalo 59 poslancov, proti bolo 41 a zdržalo sa 16 z prítomných 118 poslancov. Za hlasovali poslanci koaličného Smeru-SD, SNS, z Mosta-Híd hlasoval za Eduard Adamčík, Péter Vörös, ostatní sa zdržali. Opozícia bola proti schváleniu programu spolu s niektorými nezaradenými poslancami, poslanci ĽSNS sa zdržali.

Uznesením chceli poslanci požiadať Národnú banku Slovenska (NBS) o prípravu procesu návratu investičného zlata, ktoré má Slovensko uložené v britskej Bank of England (BoE). Ide o 31,7 tony zlata v hodnote približne 1,3 miliardy eur. NBS vďaka spolupráci s BoE zarobila na obchodovaní so zlatom za posledných 10 rokov približne 50 miliónov eur. V uznesení, ktoré predložili poslanci Smeru-SD, mal parlament skonštatovať, že vníma riziká spojené s predpokladanou finančnou krízou, pokračujúcu procedúru brexitu a rozhodnutie viacerých krajín stiahnuť zlato z BoE na svoje územia. Okrem toho parlament v navrhnutom uznesení žiadal NBS, aby prijala všetky nevyhnutné opatrenia, ktoré budú v čo najkratšom čase viesť k návratu investičného zlata z BoE na územie SR.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) v utorok (3.12.) v parlamente uviedol, že je zástancom toho, aby sa urobila analýza k tejto problematike. Zamerať by sa mala napríklad na náklady spojené s dovozom tohto zlata na Slovensko. Kamenický zároveň doplnil, že sa hovorí o návrate zlata v "dohľadnom čase".

NBS zaslala poslancom parlamentného finančného výboru v súvislosti so zlatými rezervami ešte v apríli tohto roka list. Ponechanie investičného zlata v Bank of England po brexite nepredstavuje podľa slovenského regulátora žiadne dodatočné riziká a preto vtedy neodporúčala jeho premiestnenie. Vtedajším guvernérom NBS bol Jozef Makúch. Podľa niektorých poslancov Smeru-SD sa však situácia odvtedy zmenila a vidia hrozbu v neriadenom brexite.