Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Pellegriniho poslanci chcú čiastočne zachovať delegovanú preskripciu

Peter Pellegrini, archívne foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

O ponechaní delegovanej preskripcie treba podľa nich uvažovať napríklad pri pacientoch v domovoch sociálnych služieb alebo tých, ktorí majú zlú geografickú dostupnosť k svojmu špecialistovi.

Bratislava 11. marca (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Petra Pellegriniho navrhujú zmeny v predpisovaní liekov. Chcú, aby v odôvodnených prípadoch aj naďalej mohol predpisovať lieky odporúčané špecialistami i všeobecný lekár. Novelou zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach chcú dosiahnuť zlepšenie ich dostupnosti. Reagujú tak na nedávnu zmenu z dielne koaličných poslancov v súvislosti s tzv. delegovanou preskripciou.

"V tejto súvislosti je nevyhnutné vykonávacím predpisom na základe konsenzu odbornej verejnosti presne zadefinovať prípady a podmienky, v ktorých je možné dôvodne predpokladať, že zrušením delegovanej preskripcie by sa pacientovi zhoršila dostupnosť k jeho liekom, a teda v týchto prípadoch ponechať možnosť delegovanej preskripcie zo špecialistu na všeobecného lekára," uviedli predkladatelia.

O ponechaní delegovanej preskripcie treba podľa nich uvažovať napríklad pri pacientoch v domovoch sociálnych služieb, imobilných pacientoch alebo tých, ktorí majú zlú geografickú dostupnosť k svojmu špecialistovi. Rovnako aj u pacientov, ktorí sa liečia u viac ako troch špecialistoch, či celiatikov a podobne.

Nedávna koaličná zmena v zákone a zrušenie delegovanej preskripcie podľa opozičných poslancov významne zasiahli do praxe a zapríčinili chaos, pre ktorý mnohí pacienti ostali bez liekov. Koaliční poslanci argumentovali, že delegovaná preskripcia administratívne extrémne preťažuje ambulancie všeobecných lekárov, ktorí si zmenu vyžiadali.

Zmeny, podľa ktorých mali lieky pacientom predpisovať rovno špecialisti, a nie všeobecní lekári na ich odporúčanie, kritizovali viacerí predstavitelia lekárskych spoločností, hlavní odborníci ministerstva, nemocnice či zástupcovia domovov sociálnych služieb. Rezort zdravotníctva následne svojím rozhodnutím dočasne upravil delegovanie predpisovania medzi špecialistami a všeobecnými lekármi, ako aj preskripciu pri prepustení pacienta z nemocnice.