Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Plénum pokračuje v odvolávaní R. Mikulca, rokovať sa má do noci

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas zasadnutia 40. schôdze NR SR s programom na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra SR Romanovi Mikulcovi 23. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Mikulcovi opozícia vyčíta viacero vecí, od podozrení z korupcie až po situáciu v jeho rezorte a v bezpečnostných zložkách.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú vo štvrtok popoludní v rokovaní o opozičnom návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Okrem členov vlády sa do diskusie písomne prihlásilo deväť rečníkov. Podľa predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) je koalícia pripravená rokovať aj do noci.

"Koalícia je pripravená o tom rokovať dnes do prerokovania, takže pôjdeme do noci a hlasovať budeme zajtra," povedal Kollár popoludní na tlačovej konferencii.

Plénum napokon schválilo, aby sa o návrhu na odvolanie ministra vnútra rokovalo vo štvrtok aj po 19.00 h, prípadne po polnoci, keď to bude nutné. Na to reagoval šéf Smeru-SD Robert Fico s tým, že po 19.00 h nebude v pléne žiaden z predkladateľov. Odôvodnil to tým, že „nemieni tolerovať manipulácie so schôdzami NRSR."

Poslanci Smeru-SD chceli Mikulca odvolávať už v júli, no plénum nebolo uznášaniaschopné, preto sa ich návrh presunul na záver aktuálnej schôdze. Počas leta podali ďalšie dva návrhy, všetky sa presunuli na aktuálnu schôdzu. Preto boli na programe schôdze tri návrhy na odvolanie Mikulca. Poslanci Smeru-SD napokon stiahli podpisy k dvom návrhom, rokuje sa teda v rámci jedného návrhu. Na štvrtok po 17.00 h je naplánovaná ďalšia mimoriadna schôdza o odvolávaní Mikulca, ktorú inicioval Smer-SD. Kollár povedal, že situáciu vyriešia tak, aby nemuseli o rovnakom návrhu rokovať viackrát.

Mikulcovi opozícia vyčíta viacero vecí, od podozrení z korupcie až po situáciu v jeho rezorte a v bezpečnostných zložkách.

Fico v pléne hovoril o monštruóznom zneužívaní práva na politické procesy

Na snímke poslanec NRSR Robert Fico (Smer-SD) počas zasadnutia 40. schôdze NR SR s programom na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra SR Romanovi Mikulcovi 23. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


V pléne Národnej rady (NR) SR sa začala diskusia k opozičnému návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Predseda Smeru-SD Robert Fico hovorí o monštruóznom zneužívaní práva na politické procesy a ohavnom režime koalície. Upozornil na možné negatívne dôsledky tohto konania v budúcnosti. Mikulcovi okrem situácii v polícii a bezpečnostných zložkách vyčíta aj podozrenia z korupcie a kontaktov s členom skupiny takáčovcov. Očakával preto, že Mikulec vyvodí nejakú zodpovednosť.



Fico v pléne zdôraznil závažnosť aktuálnej situáciu v bezpečnostných zložkách. "Prestaňme klamať, že ide o vojnu policajtov," vyhlásil s tým, že ide o hrubé zneužívanie práva a procesov policajtmi. Hovorí o účelovom manipulovaní vyšetrovania rôznych káuz. Pripomenul, že o týchto podozreniach hovorila aj správa Slovenskej informačnej služby (SIS), s ktorou sa oboznámili aj najvyšší predstavitelia štátu, no neurobili nič pre nápravu.

Poznamenal, že v súčasnosti sa hovorí o mafii v politických stranách, ktorá má pôsobiť aj v bezpečnostných zložkách. "Dajte mi vedieť, či je to tá moja mafia, nech viem," povedal v pléne. Koaliční poslanci mu vzápätí v sále dali zborovú odpoveď: "Áno."

Na snímke zľava poslanec NR SR Michal Šípoš, minister financií SR Igor Matovič, minister vnútra SR Roman Mikulec a dole uprostred poslanec NR SR Juraj Krúpa (všetci OĽaNO)počas zasadnutia 40. schôdze NR SR s programom na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra SR Romanovi Mikulcovi 23. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Za najhoršie považuje Fico nielen to, že vyšetrovatelia manipulujú kauzy, ale to, že si volajú rôznych "mafiánov", aby vypovedali tak, ako chcú. Hovorí o ohavnom režime. Viní koalíciu z jeho vytvorenia s cieľom, že chceli za každú cenu dokazovať to, že mali pravdu pri svojich tvrdeniach o tom, čo mali konkrétni ľudia spáchať. Skonštatoval tiež, že ide o "monštruózne zneužívanie práva na politické procesy".

Mikulcovi tiež vyčíta, že mal dať pokyn na zastavenie akcie voči trom "udavačom", čo vyústilo do úteku dvoch podozrivých. Pripomenul pritom Mikulcovo pôsobenie vo vojenskom spravodajstve a údajné zákazky jeho rodinných príslušníkov či podozrenia z korupcie aj to, že mu bola v minulosti odobraná bezpečnostná previerka.

Zároveň kritizoval prístup koalície k návrhom na odvolávanie ministra, keďže sa z troch mimoriadnych schôdzí za posledné mesiace presunuli pre obštrukcie koaličných poslancov. Hovorí o hrubom porušovaní rokovacieho poriadku NR SR i Ústavy SR.

Diskusiu o odvolávaní Mikulca prerušili pre obedovú prestávku. O 14.00 h je naplánovaná Hodina otázok, po nej by mali nasledovať termínované body programu.

Matovič ukázal Ficovi plagát, podľa Kollára rokovací poriadok neporušil


Na snímke zľava minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) a poslanec NRSR Robert Fico (Smer-SD) počas zasadnutia 40. schôdze NR SR s programom na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra SR Romanovi Mikulcovi 23. septembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič ukázal šéfovi opozičného Smeru-SD Robertovi Ficovi v rokovacej sále Národnej rady (NR) SR plagát, na ktorom bolo ručne napísané "vrah na rohu ulice o morálce káže". Fico mal práve úvodnú reč k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) reagoval, že Matovič rokovací poriadok NR SR neporušil, pretože si plagát vyrobil priamo v pléne a nepriniesol ho so sebou.



"Kolegovia, upokojte sa. Prečítajte si rokovací poriadok, máme tam jasne napísané, že nesmieme vnášať pomôcky. Pán minister nič nevniesol, on to vyrobil tu a preto neporušil rokovací poriadok," vysvetlil Kollár Matovičovo konanie. "Čo čakáte od plagiátorov, jeden aj druhý nemajú ani vzdelanie, ani nič," reagoval Fico a Kollár sa na to opýtal, čo čakať od mafiánov. "Ďakujem pekne. Lepšie byť mafián ako plagiátor, ale to už je druhá vec," oponoval Fico.

Podľa Fica je trápne vykladať rokovací poriadok tak, že vizuálne pomôcky sa nemôžu vniesť, ale vyrobiť v pléne sa môžu. Povedal, že nabudúce si sem donesú stometrové plátno a budú si maľovať. "Určite budeme meniť tento rokovací poriadok, verte tomu," povedal Kollár.

Rokovací poriadok NR SR hovorí, že do rokovacej sály je zakázané vnášať transparenty, plagáty, letáky alebo iné obdobné vizuálne zobrazenia či zbrane.

Poslanci sa dostali k návrhom na odvolávanie R. Mikulca

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa dopoludnia dostali k trom opozičným návrhom na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ktoré sa na riadnu schôdzu presunuli z leta. Rokovať o návrhoch mali poslanci až na záver schôdze, dopoludnia však v pléne chýbali poslanci a viacero bodov programu sa presunulo na neskôr.

Keďže pri začiatku diskusie o odvolávaní sa Mikulec v sále nenachádzal a predseda Smeru-SD Robert Fico požiadal o jeho prítomnosť, diskusia sa začne po hlasovaní po 11.00 h. Popoludní o 14.00 h bude tradičná Hodina otázok a po nej sú termínované ďalšie body programu.

Mikulec: Politika rozviazaných rúk má dnes len zákonné mantinely



Politika rozviazaných rúk dnes nemá iné mantinely, ako zákonné. „Zvádzame ťažký boj, ale som presvedčený, že to nevzdáme," vyhlásil v Národnej rade SR minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Počas diskusie o návrhu na jeho odvolanie skonštatoval, že mafiánske štruktúry v štáte sa nedajú odstrániť zo dňa na deň. Kritizoval súčasnú opozíciu. Expremiéri Robert Fico a Peter Pellegrini sú podľa neho zodpovední za nespravodlivosť, korupčné mafiánske praktiky, vytvorili systém, kde sa financie prerozdeľovali podľa politickej príslušnosti a „do vačku".

„Krušné ťažké časy sa nekončia. Napriek tomu, že očistný proces je bolestivý a mimoriadne náročný, nepoľavíme a budeme aj naďalej poctivo pracovať, aby sa spravodlivosť v krajine neskloňovala len pred voľbami, ale aby bola pravidelnou súčasťou našich životov," uviedol Mikulec.



Dodal, že opozícia môže navrhovať jeho odvolanie pravidelne, pretože ide o snahu zachrániť si vlastnú kožu. Opozícia sa podľa neho snaží vytvárať chaos a šíri konšpirácie.

„Rozumiem, že je to v súčasnosti asi jediná opozičná agenda, keďže orgány činné v trestnom konaní sa dostávajú čoraz bližšie k pravde," podotkol s tým, že sa systematicky odkrýva korupčná chobotnica, ktorá za bývalých vlád siahala na najvyššie miesta. Tvrdí, že práve vtedy sa kauzy zametali pod koberec a vyšetrovatelia dostávali pokyny, čo majú a nemajú vyšetrovať.

Minister kritizoval bývalú vládu i za to, že nerobila nič pre zlepšenie systému. Odmieta dehonestujúcu rétoriku o „udavačoch". Prečítal zoznam spolupracujúcich obvinených, ktorí už vypovedali o kauzách a priznali sa k viacerým skutkom. Kritizoval tiež spochybňovanie objektivity Úradu inšpekčnej služby (ÚIS). Podčiarkol, že inšpekcia musí byť autoritou pri dohliadaní na dodržiavanie zákonnosti postupov, a aj preto bolo potrebné prijať opatrenia.

Odmieta i konšpirácie o svojej údajnej návšteve u obvineného takáčovca Mateja Z. Trvá na tom, že ho nepozná a nestretol sa s ním. Pripomenul Ficovi jeho bývanie v minulosti. Označil ho za „smutný obraz bývalého politika, ktorého vlastné ego dohnalo nad priepasť, z ktorej už niet návratu." Opozícii vyčítal aj to, že podporuje protisystémové nálady s vidinou bodov vo voľbách.

Minister priznal, že zatýkanie vyšetrovateľov vzbudzuje podozrenia aj uňho, najmä keď dlhodobo podávali dobrý pracovný výkon a mali výsledky. Zdôraznil však, že žijeme v právnom štáte a rozsudky nedávajú politici. Je presvedčený, že sa všetko vyšetrí a dospeje sa k spravodlivým rozhodnutiam súdov. Znepokojujú ho však snahy o spomalenie či zmarenie závažnej trestnej činnosti.

Fico v reakcii vláde odporučil, aby „šla preč, kým je ešte čas." Opakovane hovoril o manipulácii vyšetrovaní, pričom sa odvolával na uznesenie o vznesení obvinenia voči obvineným vyšetrovateľom NAKA. Ľuboš Blaha (Smer-SD) označil Mikulcov prejav za „mľandravý".

Pýtal sa, či im ráno na vláde dávali Diazepam a či nevie niečo povedať z hlavy bez čítania. Podčiarkol, že bývalý šéf Finančnej správy František I. mal vypovedať o tom, že aj Mikulec poberal úplatky. Dušan Jarjabek (Smer-SD) dodal, že minister vnútra hrá „vabank a ruletu sám so sebou."