Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci sa v úvode dňa venovali novele zákona o cestnej premávke

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Popoludní čaká poslancov tradičná Hodina otázok. Po nej by sa mala začať mimoriadna schôdza, na ktorej by mal Sulík čeliť odvolávaniu.

Bratislava 16. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali štvrtkové rokovanie diskusiou k návrhu na sprísnenie sankcií za výrazné prekročenie rýchlosti či za telefonovanie za volantom. Zmeny vyplývajú z novely zákona o cestnej premávke z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR.

Poslanec Lukáš Kyselica (OĽANO) predložil aj pozmeňujúci návrh. Okrem iného by sa ním mal odstrániť problém, ktorý nastal po výmene dodávateľa tabuliek s evidenčným číslom, keď dočasne nebolo možné vydávať všetky druhy tabuliek. Zmena má do zákona doplniť zníženie správneho poplatku o už uhradenú sumu, aby občan neplatil dvakrát to isté.

Na webe parlamentu je zverejnený aj pozmeňujúci návrh Miloša Svrčeka (Sme rodina). Navrhuje ukončiť niektoré výnimky či dočasné zrušenia niektorých povinností, ktoré sa zaviedli v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Napríklad by sa malo zrušiť predlžovanie platnosti niektorých dokladov či možnosť neabsolvovať po dosiahnutí 65 rokov pravidelné lekárske prehliadky v súvislosti s vodičským preukazom. Navrhuje tiež, aby ukrajinské autá mohli absolvovať technickú a emisnú kontrolu na Slovensku a nemuseli sa pre to nevyhnutne vrátiť na Ukrajinu.

Po prerokovaní bodu by sa malo plénum zaoberať návrhom zákona o poskytovaní služieb v oblasti súkromnej bezpečnosti z dielne rezortu vnútra. Podľa schváleného programu by sa mali poslanci následne venovať bodom ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), a to novele zákona o energetike a návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia, teda tzv. "kilečkom" 2.

Popoludní čaká poslancov tradičná Hodina otázok. Po nej by sa mala začať mimoriadna schôdza, na ktorej by mal Sulík čeliť odvolávaniu. Návrh na jeho odvolanie okrem zástupcov Smeru-SD podpísali aj nezaradení poslanci Tomáš Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa. Sulíka chce opozícia odvolávať pre pasivitu pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných látok.