Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Poslanci si ctia tradície, tešia sa najmä na pokoj v kruhu rodiny

Viliam Novotný Foto: TASR/Vladimír Benko

Konzervatívne Vianoce bývajú v rodine kresťanského demokrata Mariána Kvasničku. Doma s rodinou a tradíciami trávi Vianoce aj podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný.

Bratislava 25. decembra (TASR) – Tradície, slávnostná večera a pokoj v kruhu rodiny, tak zvyknú tráviť Vianoce oslovení poslanci Národnej rady SR.

Úplne konzervatívne Vianoce bývajú v rodine kresťanského demokrata Mariána Kvasničku. "Robíme to, čo sme podedili od rodičov a starých rodičov. Štedrú večeru začíname modlitbou a spomienkou na tých, ktorí už s nami nie sú pri stole. Jeme kapustnicu, rybu a chodíme na polnočnú svätú omšu," opísal pre TASR Kvasnička.

Priznal sa tiež, že ešte donedávna spieval v liturgickom zbore u sestričiek v Trenčíne. Odkedy je poslancom Národnej rady SR, má však na to málo času. "Chýba mi to, ale, žiaľ, nestíham," povzdychol si kresťanský demokrat.

Tradície si ctí aj podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO). "Mám veľmi rada tradičné Vianoce, preto nič nové nevymýšľame. Skôr zháňame recepty dedov a pradedov a so všetkou tou starodávnou parádou si to užívame," uviedla pre TASR.

Doma s rodinou a tradíciami trávi Vianoce aj podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný. "S manželkou a deťmi je to najlepšie," vyhlásil pre TASR. Dodal, že počas vianočných sviatkov navštívi aj zvyšok rodiny a na Silvestra sa chystajú Novotní na zimnú dovolenku.

Podobne je na tom aj rodina šéfa klubu Mosta-Híd Lászlóa Solymosa. "Vianoce sú pre mňa najdôležitejší sviatok v roku. Hlavne sa teším na rodinu. Vianoce dávajú šancu byť s ňou a užívať si pokoj. Silvestrovať budeme na horách, ideme na lyžovačku," povedal pre TASR.

Jeho kolega z klubu Andrej Hrnčiar sa snaží, aby Vianoce u neho doma neboli len o materiálnych veciach, ale aj o duchovne. Inšpiruje sa pritom vlastnými spomienkami z detstva. Chcel by, aby rovnako krásne spomienky na Vianoce mali v dospelosti aj jeho dve dcéry. "Snažím sa Vianoce s nimi tvoriť tak, ako som ich mal v detstve. Pochádzam z mnohopočetnej rodiny, kde sociálna situácia nebola ružová a vždy nás rodičia viedli k tomu, aby Vianoce neboli len o materiálnom, ale aj o tom duchovnom. Mám krásne spomienky a veľmi túžim, aby moje deti, keď budú dospelé, mali tiež krásne spomienky," priblížil pre TASR Hrnčiar.

V kruhu rodiny trávia Vianoce aj mladí sociálni demokrati Otto Brixi a Anton Martvoň. "Počas Vianoc sa snažím byť doma v Košiciach a tráviť sviatky v kruhu rodiny a najbližších priateľov," povedal Brixi.

Martvoň staví rovnako ako každý rok na istotu a pôjde domov na Oravu, kde ho vraj isto bude čakať snehová pokrývka. "Vianoce vždy trávim doma na Orave v kruhu rodiny. Tam mám vždy zaručený sneh a cítim tam teplo domova," uviedol pre TASR Martvoň.

Poslanec OĽaNO Peter Pollák sa tiež teší na pokoj a pohodu v kruhu rodiny. "Budeme spolu načerpávať silu a teším sa aj na to, ako nebudem pozerať na telefón a na mail," poznamenal Pollák.