Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

FOTO A VIDEO: Poslanci si prevzali osvedčenia o zvolení do parlamentu

Na snímke slávnostné odovzdávanie osvedčení poslancom Národnej rady SR v historickej budove NR SR v Bratislave 9. októbra 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Delegovaní zástupcovia sa stanú zákonodarcami až po zložení poslaneckého sľubu predpísaného Ústavou SR. Ak niektorý sľub odmietne alebo ho zloží s výhradou, stratí mandát.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Osvedčenia o zvolení do Národnej rady (NR) SR si poslanci prevzali v pondelok v historickej budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave. Odovzdal im ich predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Ladislav Orosz.

"Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán odovzdaním osvedčení o zvolení zároveň oficiálne potvrdzuje, že voľby do NR SR prebehli v súlade so zákonom a Ústavou SR, že boli slobodné a demokratické. Ja dodávam, že aj férové," skonštatoval Orosz.



Delegovaní zástupcovia sa stanú zákonodarcami až po zložení poslaneckého sľubu predpísaného Ústavou SR. Ak niektorý sľub odmietne alebo ho zloží s výhradou, stratí mandát. Sľuby budú skladať na ustanovujúcej schôdzi NR SR.



Do parlamentu sa po sobotných (30. 9.) voľbách do NR SR dostalo celkovo šesť politických strán a hnutí a jedna koalícia. Zvíťazila strana Smer-SD, do parlamentu sa dostali aj poslanci za Progresívne Slovensko, Hlas-SD, KDH, SaS, SNS a koalíciu OĽANO a priatelia, Za ľudí a Kresťanská únia.