Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Poslanci Smeru-SD nezahlasujú za 30. september ako termín volieb

Na snímke zľava podpredseda Smer-SD Ladislav Kamenický, predseda strany Smer-SD Robert Fico a podpredseda Smer-SD Richard Takáč. Foto: TASR - Jakub Kotian

Strana žiada voľby v máji alebo júni, čo považuje za racionálne z hľadiska prípravy programového vyhlásenia vlády i rozpočtu.

Bratislava 31. januára (TASR) - Ani jeden z 27 poslancov Národnej rady (NR) SR za Smer-SD nebude hlasovať za 30. september ako termín predčasných parlamentných volieb. Potvrdil to šéf Smeru-SD Robert Fico. Strana žiada voľby v máji alebo júni, čo považuje za racionálne z hľadiska prípravy programového vyhlásenia vlády i rozpočtu. Vláda s obmedzenými kompetenciami bez mandátu nemôže podľa Fica vládnuť ďalšie mesiace.

Fico tvrdí, že dočasne poverená vláda nemôže prijímať niektoré zákony, preto sa do parlamentu dostali ako poslanecké návrhy, čo je v rozpore s Ústavou SR. "Na niektoré návrhy, ktoré by vláda predkladala, by potrebovala poverenie, pretože je v demisii, preto sa predstavitelia vlády rozhodli, že budú obchádzať ústavu a cez individuálne poslanecké návrhy sa pokúsia dostať do NR SR návrhy zákonov, ktoré by tam inak nemohli byť," vyhlásil na utorkovej tlačovej konferencii. Nie je podľa neho možné rokovať v NR SR napríklad o prevodoch podielov Východoslovenskej energetiky. "Na toto nemá vláda žiadne poverenie," dodal.

Šéf Smeru-SD upozornil, že pokiaľ by sa nepodarilo schváliť žiaden z termínov, okamžite sa dá prísť s novým návrhom uznesenia a hlasovať o termínoch opäť. Na odvolanú vládu treba podľa jeho slov vyvíjať tlak.

Zopakoval tiež, že predstavitelia dočasne poverenej vlády chcú urobiť všetko pre to, aby dostali opozičných lídrov a nominantov pod tlak trestného práva v podobe obvinení, žalôb či návrhov na vzatie do väzby.

O uznesení o skrátení volebného obdobia, ktorým sa určí termín predčasných parlamentných volieb, majú poslanci hlasovať v utorok o 17.00 h.