Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Poslanci ukončili piatkové rokovanie, zídu sa opäť v utorok

NR SR, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

V pléne v piatok vystúpili aj slovenskí europoslanci.

Bratislava 18. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v závere piatkového rokovania ukončili diskusiu o novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve. Zubní lekári by podľa novely mali mať zákonom stanovenú minimálnu hodinovú mzdu vo výške 12 eur za výkon zubno-lekárskej pohotovostnej služby. Hoci mal pôvodne na záver ešte dokončiť svoj príspevok nezaradený poslanec Štefan Kuffa, nenachádzal sa v sále, a tak podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS) vyhlásil rozpravu za skončenú.

V pléne v piatok vystúpili aj slovenskí europoslanci. Hovorili o Konferencii o budúcnosti Európy. Tá bude podľa europoslanca Vladimíra Bilčíka priestorom na debatu, ktorá by mala byť odvážna a má smerovať k tomu, ako urobiť aj slovenský priestor európskejším a silnejším. Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová považuje za veľmi náročnú úlohu zistiť od ľudí, ako chcú, aby vyzerala budúcnosť únie. Poznamenala, že viacerí nevedia ani to, ako v súčasnosti fungujú jej orgány a jednotlivé krajiny by mali toto povedomie zvyšovať.

Europoslanci odpovedali aj na viaceré otázky poslancov, Peter Pollák uistil zákonodarcov napríklad o tom, že počty dodávok vakcín by mali byť nateraz dostatočné. Poznamenal, že je úlohou jednotlivých členských krajín podporiť záujem o vakcináciu. Martin Hojsík dodal, že doterajší problém s oneskorením dodávok vakcín bol najmä pri látke od spoločnosti Pfizer/BioNTech, pričom podľa neho trochu zlyhala slovenská strana a neskoro dávky zakontrahovala. Namietal nízku mieru zaočkovanosti na Slovensku a kritizoval spochybňovanie vakcinácie zo strany niektorých politikov.

Poslanci sa zídu opäť v utorok (22. 6.) o 9.00 h. Venovať by sa mali návrhom z dielne rezortu zdravotníctva. Jedným z nich je návrh zákona o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve. Ďalším je zas novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve. Tá hovorí o rozšírení Národného registra zdravotníckych pracovníkov o ďalšie údaje a tiež o vytvorení Národného registra prijímateľov zdravotnej starostlivosti.