Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Poslanci ukončili rokovanie návrhom na zníženie platu poslancov

Na snímke koaličný poslanec NR SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Poslanci sa do lavíc vrátia v utorok (28. 3.).

Bratislava 24. marca (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie 88. schôdze návrhom na zníženie platu poslancov NR SR na výšku priemernej mesačnej mzdy. Návrh predložil líder OĽANO Igor Matovič v novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR. Poslanci sa do lavíc vrátia v utorok (28. 3.).

Z Matovičovho návrhu tiež vyplýva, že k platu by mohla poslancovi vyplácať príspevok strana, za ktorú kandidoval. Použiť by mohla peniaze z príspevku strane zo štátneho rozpočtu. V súčasnosti je plat poslanca vo výške trojnásobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca za predchádzajúci rok.

Novelu kritizovali niektorí nezaradení poslanci a aj šéf finančného výboru Marián Viskupič (SaS). Pokiaľ by časť poslaneckého platu mala nahrádzať strana, Viskupič to vníma ako možnosť zavedenia korupčného systému, kde by predseda strany mohol cez vyplácanie časti platu ovplyvňovať rozhodovanie či poslušnosť poslancov.

V utorok ráno majú poslanci rokovať o viacerých novelách zákona o sociálnom poistení, na programe majú i novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Dopoludnia je na pláne aj rokovanie o návrhu na odmenu 500 eur za účasť v septembrových voľbách, ktorý predložil Matovič.

Podľa schváleného programu by mali poslanci v utorok popoludní rokovať o návrhu opozičných poslancov na odvolanie Kristiána Čekovského z funkcie predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Prebrať majú aj návrhy na voľbu členov Rady pre mediálne služby, Rady RTVS a Rady pre štátnu službu.