Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Poslanci v závere dňa hovorili o zlepšovaní bezpečnosti na cestách

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Podľa poslanca Svrčeka (Sme rodina) je dôležité, aby vodič pri predbiehaní prihliadal najmä na rýchlosť, druh svojho i predchádzaného vozidla, poveternostné podmienky a stav a povahu vozovky.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Koaliční poslanci chcú zlepšiť bezpečnosť na cestách. Plénum Národnej rady (NR) SR rokovalo v závere druhého dňa 48. schôdze o novele zákona o cestnej premávke, ktorá má za cieľ jasne definovať a spresniť bočný odstup pri predbiehaní zraniteľných účastníkov cestnej premávky.

Konkrétne ide o predbiehanie cyklistov, ale aj chodcov či užívateľov kolobežiek. "V novele zákona definujeme, ako má vyzerať bezpečnostné predchádzanie, pričom vodič automobilu musí zachovávať dostatočný bočný odstup, ktorý je najmenej jeden meter pri rýchlosti do 50 kilometrov za hodinu a 1,5 metra pri vyššej rýchlosti. Veríme, že táto malá zmena pomôže k vyššej bezpečnosti na cestách," uviedol poslanec Radovan Sloboda (SaS).

Podľa poslanca Miloša Svrčeka (Sme rodina) je dôležité, aby vodič pri predbiehaní prihliadal najmä na rýchlosť, druh svojho i predchádzaného vozidla, poveternostné podmienky a stav a povahu vozovky, čo sú základné parametre dodržania bezpečnosti. V súvislosti so zmenami pri predbiehaní vodičov malých motocyklov, cyklistov a chodcov sa tiež navrhuje upraviť pravidlá šoférov aj voči vodičom samovyvažovacích vozidiel a kolobežiek s pomocným motorčekom. Plénum dnes rokovalo o viacerých zákonoch z dielne rezortu dopravy.

Poslancov vo štvrtok (21. 10.) čakajú napríklad návrhy na voľbu člena Správnej rady TASR, na voľbu predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Okrem toho aj návrhy na voľbu predsedu skupiny priateľstva v rámci Slovenskej skupiny Medziparlamentnej únie či návrh na voľbu člena Rady pre štátnu službu.