Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Poslanci z programu októbrovej schôdze presunuli niekoľko bodov

Na snímke poslanci parlamentu si uctili minútou ticha úmrtie 48-ročného lekára z Oravy, ktorý podľahol na ochorenie Covid-19 pred začiatkom 16. schôdze parlamentu v Bratislave v utorok 20. októbra 2020. Foto: TASR Pavol Zachar

Okrem návrhov zákonov vypustili z programu októbrovej schôdze aj mimoriadnu správu verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej o situácii v riešení environmentálnych záťaží na území Slovenska.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Na októbrovej schôdzi Národnej rady (NR) SR nebudú poslanci rokovať o niektorých poslaneckých návrhoch zákonov, ktoré mali byť pôvodne zaradené do programu. Poslanecké návrhy v prvom čítaní sa presunuli na ďalšiu schôdzu. Rozhodli o tom poslanci v úvode schôdze na návrh predsedu poslaneckého klubu Sme rodina Petra Pčolinského. Odôvodnil to snahou skrátiť priebeh aktuálnej schôdze vzhľadom na situáciu s pandémiou nového koronavírusu. Na tomto postupe sa už skôr dohodla koalícia.

Okrem návrhov zákonov vypustili z programu októbrovej schôdze aj mimoriadnu správu verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej o situácii v riešení environmentálnych záťaží na území Slovenska. Poslanci nebudú rokovať ani o návrhu novely zákona o potravinách, o návrhu upraviť zákon o veterinárnej starostlivosti či o návrhu umožniť samosprávnym krajom využívať elektronickú komunikáciu. Takisto presunuli rokovanie o návrhu novely zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov či o návrhu novely zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách. Z programu schôdze tiež vypustili návrh legislatívy, ktorým by mohol komisár pre osoby so zdravotným postihnutím získať oprávnenie nahliadať do zdravotnej dokumentácie.

Do programu schôdze bola zaradená voľba kandidátov na členov disciplinárnych senátov. Poslanci by mali kandidátov voliť v stredu (21. 10.). Podľa šéfa ústavnoprávneho výboru Milana Vetráka (OĽANO) žiada poslancov o ich zvolenie Súdna rada SR.

V úvode schôdze v utorok popoludní si zároveň poslanci uctili minútou ticha 48-ročného lekára z Oravy, ktorý zomrel na ochorenie COVID-19.

Návrh Smeru-SD o kontrole pri pláne obnovy plénum prerokuje v blízkej dobe


Opozičný Smer-SD chcel zaradiť do programu schôdze Národnej rady (NR) SR návrh na vykonanie kontrolnej činnosti parlamentu vo vzťahu k vláde v súvislosti s plánom obnovy. Navrhol to v utorok poslanec za Smer-SD Ladislav Kamenický, plénum to však neschválilo. Grémium následne rozhodlo, že tento bod bude zaradený v blízkej dobe.

Kamenický navrhol zaradiť do programu schôdze návrh skupiny poslancov na vykonanie kontrolnej činnosti NR SR vo vzťahu k vláde v súvislosti s vypracovaním národného plánu obnovy a odolnosti. "Uznesenie k plánu obnovy je stále právoplatné, my sme navrhli kontrolnú činnosť. Nechápeme, prečo, ak sme tento bod dali v riadnom čase, bol riadne podaný na schôdzu, predseda národnej rady nám ani neodpovedal, že ho nezaradí do programu schôdze. Takže takýmto spôsobom ho chceme zaradiť naspäť na schôdzu," priblížil Kamenický.

Plénum procedurálny návrh neschválilo, poslanec a predseda Smeru-SD Robert Fico preto požiadal o zvolanie grémia. "Podľa nášho názoru došlo k hrubému porušeniu rokovacieho poriadku a k nerešpektu opozície," vyhlásil Fico. Predseda parlamentu a koaličného Sme rodina Boris Kollár skonštatoval, že ide o návrh na uznesenie, nie návrh zákona, preto nebol povinný ho hneď zaradiť. "Návrh bude zaradený v najbližšom termíne schôdze národnej rady, ale v žiadnom prípade rokovací poriadok nebol porušený," informoval po zasadnutí grémia Kollár.